Kolm päeva kitsena elanud inglane sai Liba-Nobeli

Inna-Katrin Hein
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Thomas Thwaites Liba-Nobelit vastu võtmas
Thomas Thwaites Liba-Nobelit vastu võtmas Foto: SCANPIX

Liba-Nobeli bioloogia valdkonnas sai sel aastal inglane Thomas Thwaites, kes elas kolm päeva Alpide karjamaal kitsena, kasutades selleks jäsemeproteese.

Inglasest katsetaja tahtis uurida-tunda, milline on kitsede elu ja selle tõttu käis neljal jäsemel nagu kitsed, edastab The Independent.

Ta avaldas oma kogemusest raamatu «Goat Man: How I Took A Holiday From Being Human» (Kitsmees: kuidas ma võtsin inimeseks olemisest puhkuse).

IG Nobel auhindadega pilatakse Nobeli auhindu ning neid antakse välja kõige ebatavalisematele ja triviaalsematele katsetustele-uurimistele.

Thwaites sõnas Harvardi ülikoolis toimunud tseremoonial auhinda saades, et see on talle suureks auks.

«Olin inimeseks olemisest väsinud ja langetasin otsuse võtta väike puhkus «kitsena»,» teatas mees auhinda saades.

Lisaks Thwaitesile sai bioloogia Liba-Nobeli teine inglane Charles Foster, kes samuti tegeleb loomadega ja on elanud nii mõnegi liigi esindajatega koos.

Foster avaldas uurimistöö pealkirjaga «Being A Beast» (Kuidas olla loom) ja selles kirjeldab ta elu mägra, saarmase, rebase, hirve ja pääsukesena.

Oxfordi ülikoolis töötava Fosteri sõnul on inimestel viis suurepärast tundmis- ja tajumismeelt, kuid kasutatakse eelkõige nägemist, mille tõttu saame keskkonnas olevats informatsioonist vaid 20 protsenti. Loomad seevastu kasutavad kõiki meeli.

Selle tõttu pani ta end loomade olukorda, et kogeda, milline on nende maailm võrreldes inimeste omaga. 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles