Galerii ja video! Viimsi vabaõhumuuseumis toimus meeleolukas ubinapäev!

Elu24
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

Ubinapäeva põhitegevuse, mahlapressimise talgute kõrval, kostitasid turulisi seekord ka kodukohvikud ja toimusid taas õunagrillimise võistlused.

«Oleme ikka püüdnud Ubinapäeval mahlapressimise ja kauplemise kõrvale põnevaid õunateemalisi tegevusi pakkuda,» ütles Rannarahva Muuseumi juhataja Riina Aasma.

Ka sel aastal toimus koostöös Grilliliiduga Eesti meistrivõistlused õunagrillimises. Maitsvaid õunatoite pakkusid kohapeal ja kaasaostmiseks aga põnevad kodukohvikud. Nii tuli klassikalist prantsuse tagurpidi õunakooki pakkuma ubinapäeva idee autor, Pringi küla innovaator Indrek Kaing, toidublogijad Nami-Nami toiduportaali eestvedamisel meelitasid hõrgutavate õunaküpsetistega oma puhvetisse ja mitmed Viimsi külad olid kohvikutesse meistriklassi näitama kaasanud oma raudvara – rannakülade vahvad naised. rääkis Aasma.

Traditsiooniliselt oli ubinapäeva keskmeks suured mahlatalgud. Kõigi soovijate õunad pressiti kohapeal tervislikuks mahlaks Hiiumaalt kohale vuranud suur mahlapress. Inimestel jäi üle ainult õunad kotiga kohale tuua ja kaasa võtta ka mõni suuremat sorti nõu, millega mahl kenasti koju transportida.

Ubinapäeval oli müügil suures valikus õunu ja õunatooteid, viljapuuistikuid ning õunakorve. Jagati tarkust, kuidas teha õunamahlast siidrit ja õunaveini. Lapsed said muuseumi pererahva õpetusel endale ise väikese pressiga värsket õunamahla teha ja muudeski toredates sügisestes ettevõtmistes osaleda.

Tervishoimuuseum kontrollis kohapeal ubinapäevaliste tervist. Kehamassi indeks, keha rasvasisaldus ja musklite osakaal kehamassist näitab muide ära, kas ikka sööte piisavalt puuvilja. Teatavasti hoiab ju üks õun päevas haigused eemal.

Vaata galeriid vahvast ubinapäevast Viimsis ning lustliku videot päevajuhi Emil Rutikuga!

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles