Maailmakuulus mantramuusik Snatam Kaur esineb peagi Tallinnas

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

16. oktoobril esineb oma Euroopa turnee raames Tallinnas Nordea Kontserdimajas maailmakuulus ameerika mantramuusik Snatam Kaur, lauldes vanu ja võimsaid mantraid.

Foto: www.isvarajooga.ee

Juba pea kuu aja pärast, 16. oktoobril esineb Tallinnas Nordea Kontserdimajas maailmakuulus mantramuusik Snatam Kaur. Kontserdiga «Sacred Chants Concert with Snatam Kaur and Friends» saab kuulda laule, mis põhinevad traditsioonilistel sikhi mantratel, kuhu on põimitud hulka ka ingliskeelseid värsse. Tuntuimad tema muusikapaladest on näiteks «Ong Namo», «Ra Ma Da Sa», «Suni-Ai Celebration».

Mantraid võib vaadelda kui meele tööriistasid. Paljudel on raske ennast peale tööpäeva saginat välja lülitada, vaikselt istuda ja mediteerida või kasvõi lihtsalt lõõgastuda. Mõttelasu ja erinevad emotsioonid viivad pidevalt tähelepanu eemale ja hoiavad inimest pinges. Et aju aga mitut asja korraga teha ei oska, siis on mantrate laulmise või lausumise ajal raske millelegi muule samal ajal mõelda, mistõttu on need heaks abiliseks keha lõdvestamisel, igapäevaste mõtete vaigistamisel ja enda sees toimuva jälgimisel.

Foto: www.isvarajooga.ee

Mantrad tulevad Snatam Kauri sõnul pühast sanskriti või gurmuki keelest ja mõjuvad inimestele ka siis, kui sõnade tähendusest aru ei saada või neid ise kaasa ei laulda, vaid lihtsalt kuulatakse.

«Mantrad on justkui poeemid - väljendusrikkad pühad laulud, mis pakuvad sügava tähendusega mõtteid ja elulisi metafoore,» kirjeldas ta ja täpsustas, et need puhastavad seeläbi alateadvust, tuues sealt esile erinevaid emotsioone – olgu nendeks näiteks lein, meeleheide või viha. «Osadest neist protsessidest ollakse oma meeles teadlik, enamust neist aga ei tajuta.»

Foto: www.isvarajooga.ee

Snatam Kauri sõnul on mantratel veel ka raviv toime - seda läbi sõnade tähenduse, rütmi, helikeele ja nende koostoimel tekkiva vibratsiooni.

Täpsemalt, kui keel käib vastu suulage, siis mõjutab see erinevaid suulaes olevaid punkte, mis omakorda stimuleerivad käbinääret tasakaalustades närvisüsteemi ja seeläbi ka immuunsust.

Hea näitena tõi Snatam välja mõnda aega tagasi saadud kirja ühelt naiselt, kelle mees oli käinud Iraagi sõjas. «Mees oli läbi elanud palju traumasid. Ta ei suutnud enam nutta ega ka juhtunud asjadest rääkida,» kirjeldas Snatam Kaur: «See kestis nii mitu aastat. Naisel oli mehe pärast juba suur mure. Neil juhtus kodus olema aga üks plaat mantratega, kus peal oli laul «Ra Ma Da Sa». Kui mees seda üks päev kuulis, hakkasid tal järsku pisarad voolama. Tervenemine algas.»

Foto: www.isvarajooga.ee

Snatam saadab end kontserdil harmooniumil ning samuti viiulil ja kitarril.

Enamike laulude ajal on oodatud publik ka kaasa laulma. Aastakümneid kundalini joogat õppinud ja nüüd ka õpetanud lauljanna juhendab kontsertidel sageli oma publikut ka pranayamat ehk jooga hingamisharjutusi sooritama või palub inimestel tõusta ja end sirutada või miks mitte ka kaasa tantsida. Oktoobris Euroopas tuuritamise ajal annab Snatam Kaur kontserte peale Tallinna veel ka Saksamaal, Belgias, Hollandis, Hispaanias, Venemaal, Ungaris, Tšehhis ja Šveitsis.

Piletid hinnaga 28-45 eurot on Snatam Kauri 16. oktoobril Tallinna Nordea Kontserdimajas toimuvale kontserdile müügil Piletilevis.

Foto: www.isvarajooga.ee

TASUB TEADA

Mis on mantra?

Mantra on silp, sõna või fraas, mis mõjutab oma tähenduse, heli, rütmi ja tooniga inimese meelt. Mantra tuleb sanskritikeelsest sõnast manas, mis tähendabki meelt, ja liitest -tra, mida võib tõlkida kui juhtima.

Kust mantrad pärinevad?

Mantraid kasutatakse idamaistes praktikates mediteerimiseks, loitsimiseks, tervendamiseks.

Miks mantrad kasulikud on?

Mantra jõud seisneb vibratsioonis, rütmilises kordamises, positiivses sõnumis ja sisenduses.

Mis keeles mantraid lauldakse?

Mantraid lauldakse või lausutakse enamasti sanskriti või gurmuki keeles, kuigi neid on tõlgituda ka näiteks inglise ja eesti keelde. Mantramuusika juured peituvad sikhi traditsioonides. Pikast ajaloost hoolimata lisatakse vanadele mantraviisidele aeg-ajalt ka klassikalise, jazz-, rock- ja folkmuusika detaile.

Kuidas mantra töötab?

Inimese suulaes on 84 meridiaanipunkti. Pidevalt mantrat korrates puudutatakse seeläbi keelega teatud kindlaid punkte, mille tulemuseks on soovitud kõlaga heli. Nii mantraid lauldes kui lausudes stimuleeritakse nende punktide kaudu kesknärvisüsteemi ja peaaju. Muutes nö ajukeemiat on võimalik mõjutada meelt.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles