Egiptuse muumiatükeldajaid ähvardab needus?

Inna-Katrin Hein
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kannatada saanud Egiptuse muuseumi muumia
Kannatada saanud Egiptuse muuseumi muumia Foto: SCANPIX

Möödunud nädalal Kairos asuvasse Egiptuse muuseumisse tunginud mässajad hävitasid ka muumiaid.

Alates vaarao Tutanhamoni hauakambri avamisest on maailmas liikvel legende muumiate needusest, kirjutab Discovery News.

Mitmed Egiptuse ja maailma väljaanded kirjutasid, et kas nüüdsed muumiate rahu segajad satuvad ka needuse küüsi.

«Muumiatega ei maksa nalja teha. Nad võivad ka sajandite tagant tulla ja praegu elavate inimeste elu põrguks muuta ning nad isegi tappa,» arvasid needusse uskujad.

Muumia needuse legend hakkas levima pärast seda, kui Briti arheoloog Howard Carter avastas 1922. aastal vaarao Tutanhamoni hauakambri. Pärast seda avastust suri mitu selle ekspeditsiooni liiget müstilisel kombel.

Väljakaevamisi rahastanud lord Carnarvon suri  ootamatult üks kuu pärast hauakambri avastamist. Väidetavalt hakkas mehe koer ta surmahetkel südantlõhestavalt ulguma. Koer suri samal päeval kui peremees.

Üks kõige innukamaid vaarao needuse propageerija oli kuulsa detektiivi Sherlock Holmesi looja Arthur Conan Doyle. Tema arvates said hauarahu rikkujad kaela vaarao preestrite poolt peale pandud needuse. Selle kohaselt hukkuvad kõik, kes muumiate hauarahu häirivad.

Skeptikute sõnul ei ole mingit muumia needust olemas. Nad selgitasid, et Tutanhamoni haua avamisega oli seotud 58 inimest. Haua avamisele järgnenud 12 aasta jooksul suri neist vaid kaheksa.

Howard Carter suri 1939. aastal 64-aastasena lümfivähki.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles