Uus dokumentaalfilm: endine politseitöötaja kasvatas endale ravikanepit (1)

Elu24
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Endine politseitöötaja Toomas Palmiste kasvatas endale ravikanepit
Endine politseitöötaja Toomas Palmiste kasvatas endale ravikanepit Foto: Ekraanitõmmis Youtube'i videost

Toomas Palmiste töötas politseis kümme aastat IT-spetsialistina. Ta polnud kunagi varem oma elus kanepit proovinud. Ta põeb kroonilist haigust, mille puhul näitab uusim teaduskirjandus, et abi võiks olla meditsiinilisest kanepiõlist.

Soomes, Saksamaal, mitmetes USA osariikides, Iisraelis ja paljudes teistes riikides on ravikanep ehk kanepitaimest tehtud preparaadid arstide arsenalis, kuid mitte Eestis. Kuna Toomasel puudusid kontaktid salakaubana sisse veetud meditsiinilise kanepiõli hankimiseks mustalt turult, otsustas ta seda enda tarbeks ise toota. Toomas tellis internetist kanepiseemned ja külvas need oma kasvuhoonesse. Kõik läks hästi, kuni külla tulid tema endised kolleegid ja viisid mehe arestikambrisse.

Mis sai edasi, vaata Elver Loho rahvarahastuse toel tehtud lühikesest dokumentaalfilmist SIIN!

Nähtud filmi kommenteeris anonüümseks jääda sooviv Eesti arst. Arsti olemasolu palusime kinnitada Eesti Ekspressi ajakirjanikul Krister Kivil, kes anonüümseks jääda sooviva meditsiinitöötajaga vestles. «Meie jutuajamises tunnistas üldarstina tegutsev meedik, et eelistaks kasutada teatud haiguste — näiteks fibromüalgia — puhul kannabinoidravimeid nende väiksemate kõrvaltoimete tõttu, kuid seadusandlik olukord ning kartus konservatiivsemate kolleegide arvamuse ees on selle teinud võimatuks.»

Arsti kommentaar Toomase juhtumile ja ravikanepile:

«Uusimad teaduslikud uuringud näitavad, et Toomase psoriaasi puhul võiks kanepitaime preparaatidest tõesti kasu olla. Paljude haiguste puhul on efektiivne ravi äärmiselt individuaalne ning mis töötab ühel, ei pruugi aidata teisel. Õige ravimi leidmiseks tuleb tihtipeale läbi proovida mitu ebaefektiivset ravimit, millest igaühel on omad soovimatud kõrvalmõjud.»

Kommentaarid (1)
Copy
Tagasi üles