Enne koera oli inimese parim sõber rebane

Inna-Katrin Hein
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Enne koera oli inimese parim sõber rebane
Enne koera oli inimese parim sõber rebane Foto: SCANPIX

Lähis-Idast iidsest matmispaigast leitud jäänused lubavad oletada, et enne koera oli inimese parim sõber rebane.

Põhja-Jordaanias Wadi Ziqlabi orus avastatud matmispaigas, millele anti nimi lähedal oleva allika järgi Uyun al-Hammam, leiti nii inimeste kui ka rebaste jäänuseid, kirjutab Live Science.

Sinna maeti umbes 16 500 aastat tagasi. Asjatundjate sõnul hakkas sel ajal seal piirkonnas esile kerkima Natufiani kultuur. Selle kultuuri esindajaid peetakse esimesteks, kes hakkasid teravilja kasvatama.

Natufiani kultuuri inimesed elasid tänapäeva Iisareli, Palestiina, Jordaania, Liibanoni ja Süüria aladel.

Teada on, et selles kultuuris maeti inimesi koos loomadega. Varem on leitud inimjäänuseid, mille juures on olnud ka koera omi.

Kuid nüüdne leid Uyun al-Hammamis näitas, et enne koeri peeti lemmikloomadena ja valvuritena kodustatud rebaseid.

Jordaanias avastatud matmispaigas olid 11 inimese jäänused. Hauapanustena oli neile kaasa pandud mitmesuguseid asju – kivist tööriistu, luust lusikaid ja punast ookrit.

Ühes hauas oli inimkolju juures ka rebaseluid ning veel mitme teise looma luid. Teises hauas aga peaaegu terviklikuna säilinud rebaseskelett, kust puudus vaid kolju ja üks käpaluu. Arvatakse, et need võidi mingil eesmärgil mõnda teise hauda matta.

«Meile avanes vaatepilt, mis lubab oletada, et kui inimene suri, siis tapeti ka ta lemmikuks olnud rebane ning maeti koos temaga. Hiljem võidi haud uuesti avada ja osa luid teise kohta toimetada. Need haualeiud näitavad, et inimesed hakkasid loomi kodustama üsna varakult,» lausus arheoloog Lisa Maher.

Maheri arvates uskusid ka Lähis-Idas elanud varajase kultuuri esindajad hauatagusesse ellu ning selle tõttu pandi lahkunutele nende lemmikud teispoolsusesse kaasa.

«Märgid näitavad, et rebastel oli võrreldes teiste loomadega seal eriline staatus. Rebased olid seltsilised, keda ei samastatud lihtsalt söögiks kasvatavate koduloomadega,» jätkas uurija.

Kuigi rebaseid on üsna lihtne taltsutada, ei pruugi neist siiski koduloomi saada, kuna nad on kavalad.

Selle tõttu võisid inimesed hiljem hakata eelistama hunte ja koeri, kellega on lihtsam ümber käia. Kuid rebane jäi tähtsaks kuni kiviaja lõpuni.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles