Odini sõdalaste liikumine jõudis Kanadasse

Inna-Katrin Hein
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Odini sõdalased
Odini sõdalased Foto: SCANPIX

CBC News andmetel  on Soomest alguse saanud Odini sõdalaste liikumine jõudnud üle Atlandi Kanadasse, Edmontonis on vähemalt kahel korral nähtud tänavatel Odini sõdalaste tänavapatrulle.

Ka teistes Kanada linnades on asutatud Odini sõdalaste ühinguid, mille liikmed kodanikualgatuse korras tänavatel kontrolli peavad.

Soldiers of Odin liikumine käivitus 2015. aasta oktoobris Soomes Kemis pärast seda, kui Soome oli saabunud möödunud suvel ja sügisel tuhandeid asüülitaotlejaid. Soomest levis see edasi Eestisse, Rootsi, Norrasse, Taani, Hollandisse ja Ühendkuningriiki.

Soome kaitsepolitsei teatel on neil andmeid, et sel organisatsioonil on kontakte paremäärmuslike liikumistega.

«Odini sõdalased on sisserändajate vastu, neid saab pidada rassistideks. Paljud «sõdalased» on varasemal ajal tegelenud kuritegevusega,» teatas Soome kaitsepolitsei esindaja Kari Harju.

Samas «sõdalased» ise end rassistideks ega sisserändajate vastasteks ei pea.

Kanada Edmontoni võimud jälgivad Odioni sõdalasi ja reageerivad siis, kui nad seadusi rikuvad, kuid seni ei ole nad midagi kuritegelikku korda saatnud.

«Kui nad osutuvad sama agressiivseteks kui Euroopas, siis võib probleeme tekkida. Praeguses faasis ei ole meil andmeid, et nad oleks seotud millegi illegaalse ja kriminaalsega,» teatas Edmontoni politsei esindaja Dan Jones.

Augustis alustas Odini sõdalased liikumine lisaks Edmontonile tegevust ka Hamiltonis ja Fort McMurrays, siis kuulus neisse 8 – 9 liiget.

Soldiers of Odin Canada teatas Facebookis, et nad ei ole rassistid, samas on teada, et nad edastavad islamivastaseid sõnumeid.

Facebookis on mitmeid Soldiers of Odin rühmi, kes end peavad «õigeks», kuid need isikud on lihtsalt odava kuulsuse otsijad.

Hollandis jõudsid Odini sõdalased meediasse, kui nad teatasid Facebookis, et nad pidasid kinni naisi ahistanud asüülitaotlejaid. Politsei leidis sündmuskohalt sisserännanu, kes oli «sõdalaste» käest peksa saanud, kuid mitte naisi.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles