Mart Sanderi «Litsid» said järje

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Mart Sanderi «Litsid» said järje
Mart Sanderi «Litsid» said järje Foto: facebook.com

2015. aasta sügisel nägi ilmavalgust multitalent Mart Sandri ajalooline raamat «Litsid», vähem kui aasta hiljem on sellel ka järg olemas.

Foto: TV3

«Pärast lõputuid unetuid öid sain kaante vahele ajaloolise romaani «Litsid» II raamatu,» rõõmustab mees sotsiaalmeedias.

«Vaimne teekond läbi 1941. aasta ei olnud just kerge ning paneb (nii minu kui ehk lugeja) nägema isiklikke probleeme läbi ajaloolis-realistliku prisma. Anaks Jumal – ehk ei kordu see aasta kunagi.»

Esimene osa raamatust ei räägi niivõrd naistest, kes töötavad bordellis, vaid kahest diktaatorist - Hitlerist ja Stalinist, kes tegid Euroopa väikeriikidest litse iseendale.

«Kuidas inimesed sunniti lõputule vaimsele prostitutsioonile, mis kestis tegelikult mitu inimpõlve ja see on palju hullem litsindus kui see, mis toimub bordellis,» selgitas Sander mullu raamatu ilmumise ajal «Ringvaates».

Ta tunnistas ka ise, et raamatu pealkiri on kordades skandaalsem kui sisu. Mees lisas, et paljude inimeste jaoks on kuiva ajalugu igav lugeda.

«Võib-olla on ka inimesi nagu ka mina, kellele on kangelaste lugusid ka natukene igav lugeda. Need algavad ja lõppevad reeglina ühtemoodi,» arvas Sander, kelle sõnul saab tavaline inimene antikangelastega paremini samastuda.

Raamat põhineb tõestisündinud lugudel.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles