Hanekütid komistasid Islandil 1000-aastasele viikingimõõgale

Inna-Katrin Hein
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Viikingiteks kehastunud
Viikingiteks kehastunud Foto: SCANPIX

Viis islandlasest kütti läksid möödunud nädalal hanejahile, kuid tulid tagasi hoopis viikingimõõgaga, mille vanus on arvatavalt 1000 aastat.

Hanekütt Árni Björn Valdimarssoni sõnul muutus nende jahiretk arheoloogiliseks väljakaevamiseks, samas nad tegelikult ei kaevanud palju, sest mõõk oli õhukese pinnasekihi all, teatab Iceland Magazine.

Islandlase arvates paljastus mõõk osaliselt hiljutiste paduvihmade ja üleujutuse tõttu.

Valdimarsson pani viikingimõõgast tehtud foto möödunud reedel oma Facebooki lehele ja juba kümme minutit hiljem sai ta Islandi kultuuriväärtuste ametilt telefonikõne.

Kultuuriväärtuste ameti juhi Kristín Huld Sigurðardóttiri teatel on tegemist suurepäraselt säilinud mõõgaga ning varasemalt on sellest perioodist mõõku leitud 20.

Arheoloogid ei paljasta Lõuna-Islandil Skaftá jõe ääres Skaftárhreppuri piirkonnas asuvat leiukohta, kuna ei soovi kõrvalisi isikuid sinna uudistama ega ala uurimist segama.

Valdimarsson muigas, et tema ega ta sõbrad ei saanud mitte ühtegi hane, kuid mõõgaleid päästis nende päeva ja neid häbist.

Pilte vaata siit ja videot siit

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles