Kanepi tarbijad muutuvad töö ja rahateenimise suhtes ükskõikseks (2)

Inna-Katrin Hein
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kanep.
Kanep. Foto: SCANPIX

Briti University College London teadlased tegid uuringu, mis kinnitas kanepi tarbijatele ja nende lähedastel on ammu teada olnud fakti, et kanep teeb töö ja rahateenimise suhtes ükskõikseks.

Teadlased tegid 17  inimesega katse, milles osad katsealused said väikeses koguses kanepit suitsetada ja osad said platseebot, edastab The Independent.

Samas pidid nad tegema lihtsa harjutuse, kas vajutama arvutiklahvistikul klahvile «space» seitsme sekundi jooksul 30 korda või siis raskema variandina 21 sekundi jooksul 100 korda.

Lihtsama ülesande eest lubati neile väike rahasumma, raskema ülesande korraliku täitmise eest aga suurem rahasumma.

«Vajutada arvutiklahvi järjest mitu korda ei ole raske ülesanne, kuid samas tuleb olla tähelepanelik ja teha seda kiiresti. Ilmnes, et kanepit tarbinud suhtusid ülesandesse ükskõikselt ja lohakalt, eelistades lihtsamat ülesannet ja vähem raha,» teatas katse läbi viinud Val Curran.

Samas platseebot saanud katsealused suhtusid ülesandesse märgatavalt tõsisemalt ja keskendunumalt, valides raskema variandi ja suurema rahasumma.

Teadlased tegid veel kontrollkatse, milles osales 20 kanepisõltlast ja 20 kontrollgruppi kuulujat, mitte keegi neist ei tohtinud 12 tundi enne arvutiklaviatuuri katset tarbida alkoholi või kanepit. Ilmnes, et kui inimesed ei olnud midagi tarbinud, siis ei olnud ka katsetulemustes erinevusi.

Juba varasemast oli teada, et kanep võib töömotivatsiooni kahandada, kuid nüüdne uuring oli esimene, mis seda kinnitas.

Kommentaarid (2)
Copy
Tagasi üles