Islamiriik keelas Süürias FIFA reegleid järgivad jalgpallikohtunikud

Inna-Katrin Hein
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: SCANPIX

Ühendkuningriigis tegutseva vaatlusorganisatsiooni Syrian Observatory of Human Rights (SOHR) teatel keelas äärmusrühmitus Islamiriik Süürias nende jalgpallikohtunike tegutsemise, kes järgivad rahvusvahelise jalgpalliföderatsiooni (FIFA) reegleid, mitte sharia seadusi ega allahi käske.

Islamiriik andis välja oma «jalgpallireeglid», milles selgitatakse, kuidas shariale allvad jalgpallikohtunikud peavad tegutsema ning millisel viisil peab rünnanud mängija kannatada saanud mängijale vastavalt sharia seadustele kahjutegemise kompenseerima, edastab The Independent.

SOHRi teatel on Islamiriik juba varem üritanud vallutatud aladel jalgpalli mängimist keelata ja jalgpallireegleid muuta, nimetades samas rahvusvahelisi jalgpallireegleid allahi vastaseks ja ebaseaduslikuks.

SOHRi allikate andmetel märkasid džihadistid, et Süürias toimunud jalgpallimatšidel ei vilistanud kohtunikud mänge vastavalt sharia seadustele ning mängijad ei saanud oma vigastuste eest kätte maksta.

Džihadistide arvates on mängus vigastada saanud mängijatel õigus oma kannatuse eest saada raha või kätte maksta viisil «silm silma ja hammas hamba vastu». 

Jalgpallli, jalgpallureid ja jalgpallikohtunikke puudutavat käsitles Islamiriigi kohus.

«Oleme üks neid väheseid õnnelikke meeskondi, kuna mängime jalgpalli mitte FIFA, vaid sharia seaduste kohaselt. Kui kasutaksime FIFA reegleid, siis ei saaks me enam üldse mängida,» teatas anonüümseks jääda soovinud Deir ez-Zori jalgpallur.

Islamiriigi vallutatud aladel Süürias ja Iraagis on keelatud tantsimine, muusika, välismaised telekanalid, suitsetamine ja internet.

Kui ilmneb, et keegi on neid reegleid rikkunud, siis ootab teda ees karm karistus, milleks võib olla peksmine, mahalaskmine, pea maharaiumine ja elusalt põletamine.

Islamiriik üritab säilitada kontrolli Deir ez-Zori ala üle, kuid Süüria valitsusvägede surve selle piirkonna oma kontrolli alla saamiseks on tugev.

Islamiriigil ei ole viimastel kuuldel just hästi läinud, selle nädala alguses kajastas maailma meedia, et hukkus nende propagandajuht Abu Muhammad al-Adnani. 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles