Rootsi salaprojekt Saksa sissetungi peatamiseks oli jagada Ölandi saar kaheks (2)

Inna-Katrin Hein
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Ölandi saar satelliidifotol
Ölandi saar satelliidifotol Foto: Wikipedia.org

Rootsis kardeti Teise maailmasõja ajal Saksamaa sõjamasina sissetungi ja selle tõttu loodi salaplaan, kuidas Ölandi saare abil riiki kaitsta.

Teada oli, et Ölandi Föra piirkonna alad vajasid kuivendamist ja kohalikud põllumehed kaevasid kanali, et vesi põldudelt minema juhtida, edastab Yle.

Rootsi kapten Raoul Thörnblad sai ülesandeks teha plaan, kuidas Ölandi saart saaks kasutada kaitseesmärgil ja tal tekkis põllumeeste pingutusi nähes idee.

Thörnblad käis välja jagada Ölandi saar kanali abil kaheks, plaan sai koodnimetuse Föralinjen ehk Föra liin. 

Thörnblad alustas koos koos oma ülemuse, major Nils Hallströmiga plaani elluviimist, palgates 1940. aasta kevadel põllumehi kanalit kaevama.  Rootslased olid paanikas, kuna samal ajal tungis Saksa armee Taani ja Norrasse.

Rootsi sõjaväelaste plaani kohaselt pidi kanal kulgema Ölandi läänerannikul Djupvikist idarannikule Vässbysse, kuid projekt ei saanud valmis. Ölandil on seni jälgi risti läbi saare kaevatud kanalist.

Major Hallström suri ja sõjavägi käivitas uurimise, kuna projektile kulus liiga palju raha ja tulemusi ei olnud eriti näha.

Sõjakohtus uuriti, kas projektis raisati riigi raha ning Thörnblad pidi astuma sõjakohtu ette, kuid teda ei mõistetud süüdi, kuna ta allus ülemuse käsule.

Raoul Thörnblad suri 1955. aastal ja teda tuntakse seni mehena, kes tahtis Ölandi saare kanali abil kaheks jagada. 

Kommentaarid (2)
Copy
Tagasi üles