Video: Nepal andis Džomolungmale ronimise kohta valetanud paarile kümne aasta pikkuse ronimiskeelu

Inna-Katrin Hein
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Džomolungma
Džomolungma Foto: SCANPIX

Nepali võimud teatasid, et paar, kes valetas Džomolungmale ronimise kohta, ei tohi kümme aastat sellele mäele ronida.

Indialased Dinesh ja Tarakeshwari Rathod väitsid juunis, et jõudsid maailma kõrgeimale mäele mais, avaldades selle kohta sotsiaalmeedias fotod, kuid Nepali võimude ja paljude mägironijate teatel paar tippu ei jõudnud, edastab The Independent.

Nepali võimud uurisid Punest pärit kahe mägironimist harrastava politseiniku teadet Džomolungma tippu jõudmise kohta ja leidsid, et tegemist on valega.

Nepali turismiamet andis indialastele välja dokumendi ronimissaavutuse kohta, kuid kui ilmnes, et sotsiaalmeediasse pandud tõendid on võltsid, tühistas selle.

Nepali turismiameti teatel said nad teistelt mägironijatelt teateid, et indialasi oli küll näha Džomolungma baaslaagris ja esimeses vahelaagris, kuid mitte kõrgemal.

Ameti esindaja Gyanendra Shrestha kinnitas, et valetamise tõttu ei tohi see paar kümme aastat Nepalis mägironimist harrastada.

Indiast pärit mägironija Satyarup Sidhantha teatel kasutas paar tema tehtud fotot näitamaks, et nad jõudsid tippu. Fotoeksperdid tegid kindlaks, et paar kasutas Sidhantha fotosid, kes jõudis tippu, nad töötlesid pilte, pannes ennast tema asemele.

Turismiameti juhi Prasad Dhakali teatel keelati Džomolungmale ronimine kümneks aastaks ka kahel šerpast giidil, kes valetajaid abistasid.

India paar ei ole seni taganenud oma sõnadest, kinnitades ikka ja jälle, et nad jõudsid Džomolungma tippu ja seda kinnitavad ka neid saatnud šerpad.

Selle aasta ronimishooajal märtsist maini ronis Džomolungmal 454 inimest. 2015. aastal tabas Nepali maavärin, mille tõttu hukkus üle 1100 inimese ja Džomolungmale ronimine keelati pikaks ajaks.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles