“Jazzkaar” hõivab nii kontserdisaalid kui linnaruumi

Veste Roosaar
, toimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Raivo Tafenau mullusel "Jazzkaarel".
Raivo Tafenau mullusel "Jazzkaarel". Foto: PEETER LANGOVITS/PM/SCANPIX

Aprillis vallutab linna ja maa taas kevadine suurim jazz’ipidu “Jazzkaar”.

22. korda toimuv Tallinna rahvusvaheline festival “Jazzkaar” toob muusikaelamused üle maailma koju kätte: 20.–30. aprillini annavad muusikud Euroopast, Ameerikast ja Aasiast enam kui 30 põnevat kontserti üle Eesti.

Festivali peakorraldaja Anne Ermi teatel kostuvad kultuuripealinna aastal helid varasemast enam ka väljaspool kontserdisaale. Seda tänu linnaruumiprojektile, mille raames panevad linnatänavad ja pargid-väljakud helisema šoti, norra ja eesti noored muusikud.

“Jazzkaar” algab Tallinn 2011 kultuuriprogrammi kuuluva norra külalisfestivaliga “Punkt”, mille kunstilised juhid, produtsendid ja remiks-formaadi autorid on norralased Jan Bang ja Erik Honoré.

Kahepäevasel üritusel “Punkt Tallinn” esinevad Mustpeade maja kahes saalis Norra ja Eesti silmapaistvad muusikud Sidsel Endresen, Eivind Aarset, Arve Henriksen, Weekend Guitar Trio, segakoor Noorus Veljo Tormise muusikaga, ansambel U: ja heliloojad-remiksijad Jan Bang ja Erik Honoré.

Reedel astuvad üles üle maailma tuntud helilooja, tablamängija ja DJ Talvin Singh koos Niladri Kumariga ning ühemehe-vokaalbänd Michael Schiefel.

Vaiksel laupäeval kutsub “Jazzkaar” kõiki muusikalisele jalutuskäigule Kadrioru hubastesse muuseumidesse, kus esinevad varahommikust hilisõhtuni eesti muusikud Joel Remmel, Siim Aimla, Mari Pokinen jpt. Pühapäeval esineb Rebecca Kontus koraalide kavaga.

Uus nädal toob “Jazzkaare” tagasi linnasüdamesse, kus esmaspäevast neljapäevani toimuvad kontserdid Vene kultuurikeskuses. Esmaspäeval, 25. aprillil tuleb Hedvig Hanson välja värske kevadeteemalise kavaga.

Teisipäeval, 26. aprillil on Vene kultuurikeskuses esinemas kõik neli senist Elioni jazz’iauhinna laureaati: Raivo Tafenau-Siim Aimla kvintett ja ühe põnevama saksofonisti ja prestiižika jazz’ipedagoogi David Liebmani kvintett koos Kristjan Randalu, Mihkel Mälgandi, Jaak Sooääre ning Tanel Rubeniga. Kontserdil antakse üle Eesti jazz’iauhinnad.

Kolmapäeval, 27. aprillil on Vene kultuurikeskuses Euroopa Jazzorkestri kontsert.

Neljapäeval, 28. aprillil esinevad seal kaks väga erilist jazz’ilauljat: Anna Buturlina Venemaalt ja austraalia laulja-trompetist Neilsen Gough.

28. aprillil jõuab Tallinna armastatud vokalist-helilooja-visionäär Bobby McFerrin (USA), kes annab Eesti muusika- ja teatriakadeemias kaks meistriklassi, kooridirigentidele ja lauljatele.

Reedel, 29. aprillil täidab McFerrin oma häälega Nokia kontserdimaja lava. Festivali “unistuste kontsert” saab teoks koostöös Euroopa kultuuripealinnaga.

Laupäeval, 30. aprillil võib Nokia kontserdimajas kuulda noort lauljatari Mayra Andradet (Roheneeme saared), Kameruni päritolu bassist ja laulja Richard Bona ei luba meil ära unustada aafrika rütme ja duala keele kõla.

“Jazzkaare” nädalalõppu mahub veel kaks suurt klubiõhtut Rock Cafes: 28. aprillil kuumad rütmid ansamblitelt Omar Puente Group (Kuuba-UK) ja Hamleto Stamato Samba Quartet (Brasiilia), 29. aprillil aga funky ja hiphopiartistid Milk & Jade by Dana Leong (USA) ja Funky P Society feat. Isaac Roosevelt (Luksemburg-USA).

Üksteist päeva kestev pidu päädib 30. aprillil Von Krahli kahel korrusel.

Tänavusel Euroopa kultuuripealinna aastal toob “Jazzkaar” koostöös SA Tallinn 2011ga jazz’i avalikku linnaruumi. Festivali ajal asuvad toimetama šoti kvartett Brass Jaw ning kohalikud muusikud-poeedid-kunstnikud norra trummari Jakop Jannssonni ja eesti saksofonisti Siim Aimla eestvedamisel eesmärgiga üllatada publikut ootamatutel hetkedel ebatavalistes asukohtades.

Festivali raames toimub veel palju tegevusi, näiteks jazz’iplakatite näitus, workshop’id, traditsiooniks saanud JazziMaali kontsert ja palju muud. Festivali mitmest kontserdist toimuvad otseülekanded ja salvestused Eesti Rahvusringhäälingu vahendusel.
 

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles