Video: kes saadab Päikese-sarnaselt tähelt signaale? (4)

Inna-Katrin Hein
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: SCANPIX

Astronoomide sõnul on nad kinni püüdnud signaale, mis pärinevad meie süsteemi Päikese-sarnaselt tähelt, mis asub Maast 95 valgusaasta kaugusel.

Teadustähistust HD 164595 kandev täht on Maalt vaadatuna Herkulese tähtkujus, edastab Daily Mail.

Teadlaste arvates võib selle signaali puhul olla tegemist kosmilise fenomeniga, mille puhul ta muutub temast kaugemal asuvate objektide tõttu «läätseks» ja hakkab peegeldama neilt objektidelt tulevaid helisid.

Samas astronoomid palusid maavälise intelligentse elu otsiva programmi SETI uurijaid teha omapoolne uuring, kas nende signaalide taga võib olla maaväline elu.

SETI teadlased uurivad HD 164595 tähte, kasutades selleks USAs Californias asuvaid Alleni teleskoope ja Panama Boquete observatooriumi teleskoope.

Esimest korda tabasid teadlased kauge tähe signaali möödunud aasta 15. mail RATAN-600 raadioteleskoobiga Venemaal Kaukasuses Želenšukskajas.

Teadlastele pakub HD 164595 huvi, kuna ta orbiidil on vähemalt üks «sooja Neptuni» planeet. Tegemist on tähega, mille pinnatemperatuur on 12 kelvini võrra kõrgem kui meie Päikesel ning mis on umbes 100 miljonit aastat noorem kui meie täht.

Astronoomide arvates on HD 164595 ümber veel planeete tiirlemas.

«Kui see signaal pärineb isotoopilisest majakast, siis on suure tõenäosusega tegemist Kardašjevi II tüüpi  maavälise tsivilisatsiooniga, mis saab energiat kogu tähelt,» teatasid SETI uurijad.

Nõukogude  Liidu astronoomi Nikolai Kardašjevi järgi jagunevad maavälised tsivilisatsioonid vastavalt energiakasutusele kolme kategooriasse.

Esimest tüüpi tsivilisatsioon, mis kannab nime ka planetaarne tsivilisatsioon, kasutab ja salvestab energiat, mis jõuab selle süsteemi planeedile lähedaselt tähelt.

Teist tüüpi tsivilisatsioon saab energiat kogu tähelt niinimetatud Dysoni sfääri abil.

Kolmandat tüüpi tsivilisatsioon kontrollib ja kasutab energiat kogu oma galaktikast, olles kõige arenenum.

Maaväliste tsivilisatsioonide otsingute instituudi endine juht Jill Tarter arvab, et kui on olemas tulnukad, siis nad on juba nii kõrgel arenguastmel, et suudavad lennata probleemideta läbi kosmose ja ei ole meie süsteemi vallutajad, vaid sõbralikud ja intelligentsed tegelased.

«Tegemist on kummalise juhtumiga, kuna venelased tabasid selle signaali juba üks aasta tagasi, samas meile andsid nad sellest teada alles nüüd,» nentis SETI instituudi juhtivastronoom Seth Shostak.

Tema arvates ei ole selle signaali taga mõistusega kosmilised olendid, vaid mingi kosmiline fenomen. Shostaki sõnul tuleks HD 164595 tähelt tulevat signaali pidevalt uurida, et selle päritolu mõistatus lahendada.

See signaal on üks arutlusteemasid septembris Mehhikos toimuval rahvusvahelisel astronoomiakongressil. 

Kommentaarid (4)
Copy
Tagasi üles