Pildid ja video: Hawaiil lõppes üks aasta kestnud Marsi-simulatsioon

Inna-Katrin Hein
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

Ameerika Ühendriikides Hawaiil lõppes üks aasta kestnud Marsi-simulatsioon, milles kuus teadlast elasid Marsi majas ülejäänud maailmast peaaegu eraldatuna.

Katsealused tohtisid majast lahkuda ainult skafandrites, et simulatsioon oleks täiuslik, edastab Tha Guardian.

Marsil «elamise» katsepaigaks oli Mauna Loa kraater. Ühe aasta pikkusele katsele eelnesid samas paigas lühemad Marsi-simulatsioonid, mis kestsid  4 – 8 kuud. Geoloogide sõnul meenutab Mauna Loa ala Marsi pinnast, kuna puudub taimestik ja on kivine.

USA ja Euroopa kosmoseagentuuride koostöös läbi viidud katses osalesid prantslasest astrobioloog, sakslasest füüsik ning neli ameeriklast, kelle seas oli piloot, arhitekt, meditsiiniharidusega ajakirjanik ja pinnaseteadlane.

Marsi-simulatsiooni ajal pidid nad tulema toime limiteeritud ressurssidega ning samas viima läbi katseid. Kuna kuus inimest elasid pidevalt ninapidi koos, siis sellises olukorras on konfliktid kerged tekkima. Katsealused pidid tegelema ka konfliktide ennetamise ja konfliktiolukordade lahendamisega.

Pärast Marsi «missiooni» lõppemist rääkisid osalenud meediale, mida nad kogesid ja millised võivas tulevikus olla missioonid Marsile ja Marsil.

Prantslasest osaleja Cyprien Verseux teatel oli nende katse edukas ja tulevikumissioonid võivad olla sama edukad.

«Minu isiklik kogemus Hawaiil oli, et Marsi missioonid on täiesti võimalikud. 21. sajandil on nii tehnoloogilised, füsioloogilised kui psühholoogilised takistused ületatavad,» lausus Verseux.

Saksalasest meeskonnaliikme Christiane Heinicke sõnul on Marsi tingimustes vee tootmine võimalik.

«Pealtnäha kuiv pinnas sisaldab niiskust ja selle abil on vee tegemine võimalik. Marsil on umbes samasugused timgimused, vaja on vaid eriseadmeid,» lausus sakslane.

Ameeriklasest meeskonnaliige Shenya Gifford teatas oma blogis enne Marsi missiooni, et NASA tahab teha Marsile esmalennu 2030. aastal ja tema arvates on see võimalik.

 «Sain ise kogeda, mida tähendab olla «aasta Marsil», olles seal 365,25 päeva. Kui astronautidel on olemas peavari, soojus, valgus ja gravitatsioon, siis on kõik võimalik,» teatas ta pärast «Maale tagasi saabumist».

NASA Marsi missioon on oma kestuselt teisel kohal, kõige kauem kestis Venemaal läbi viidud Marsi katse, mille pikkus oli 520 päeva. 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles