Järvest leiti sajandivanune auruvedur! Loe, kuidas see sinna sai!

Elu24
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Terry Irvine

Laevavrakijahtijad leidsid järve Lake Superior põhjast sajandi eest rööbastelt välja sõitnud auruveduri.

Minnesota ja Kanada uurijate tiim leidis 106 aasta eest kadunud Canadian Pacific Railway veduri 22. juulil Marathoni linna lähedalt Ontariost Lake Superiori põhjast umbes 71 meetri sügavuselt, kirjutab mlive.com.

Õnnetus juhtus 1910. aasta 9. juunil, kui kaubarong sõitis teele varisenud kivide otsa ja kukkus vette. Toona sai surma kolm Kanadast pärit meest. Lisaks auruvedurile D10 kadus järve mitu vagunit.

«Teadaolevalt on see ainus vedur Suures Järvistus,» rõhutas vraki otsimisega tegelenud Tom Crossman leiu erakordsust.

Crossman ja tema meeskond otsisid vedurit eelmisel kuul kaugjuhitava uurimismasinaga ja leidsid selle tunni ajaga. Neile olid abiks koordinaadid, mille panid kirja Terry Irvine, Greg Hilliard, Allisha Hilliard, Dave Ferguson ja Jeff Shirk, kes leidsid 2014. aastal mitu vagunit. Meeskonnad ühendasid jõud ja uurisid vrakki sel suvel koos.

Üks uurimisrühm oli huvitatud veduri ülestõstmisest ja muuseumisse toimetamisest, kuid Crossmani arvates jääb masin ulatuslike kahjustuste tõttu igaveseks järve põhja.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles