Ettevaatust! Telefonide öisel ajal kasutamine võib põhjustada tõsiseid nägemise kahjustusi!

Elu24
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Mobiiliga tunnis korda häiriv õpilane peab telefoni õpetajale loovutama.
Mobiiliga tunnis korda häiriv õpilane peab telefoni õpetajale loovutama. Foto: SCANPIX

 

Seos avastati, kui kaks naist, vanuses 22 ja 44, pöördusid silmaarsti juurde, sest neil tekkisid korduvad 15-minutilised nägemise kaotused. Pärast mitmeid uuringuid ja teste, mis põhjusi ei näidanud, hakkasid arstid uurima naiste elustiili. Ja sealt see lühiajalise pimeduse põhjus ka leiti, vahendab KSA Silmakeskuse blogi.

Nimelt olid naised aktiivsed telefonides surfajad, tehes seda pimedas toas enne magama jäämist.

Probleem ei olegi mitte ainult pimedas keskkonnas, vaid ka asendis, kuidas telefonide ekraane vaadati. Nimelt lamasid mõlemad naised pikali, ühe külje peal. See asend tekitab aga olukorra, kus üks silm on täielikult ekraanile fokusseerunud, teine jääb aga osaliselt padja taha.

Nii harjub üks silm ekraanilt tuleva valgusega, samal ajal kui teine kohaneb aga oluliselt pimedama valgusega. Kui telefon välja lülitatakse, satub aju segadusse ega saa aru, miks üks silm on justkui «päevavalguse» režiimil, teine aga «öörežiimil». See ongi ajutise nägemiskaotuse põhjus. Kui see toimub liiga sageli, siis võib see viia aga püsiva silmakahjustuseni.

Seda, et ekraanidelt kiirguv sinine valgus on silmadele kahjulik, on KSA blogis varemgi kirjutatud.

Enamik inimesi alahindab pimedas telefonide, arvutite ja ka televiisori vaatamise negatiivset mõju silmadele, kuigi ei tohiks. Esialgu võtsid ka silmaarstid üle maailma selles osas suhteliselt neutraalse hoiaku, kuid praeguseks on seos silmanägemise halvenemise ja ekraanide sinise valguse vahel selgelt olemas.

Ei taha küll kedagi hirmutada, kuid Harvardi Ülikooli terviseeksperdid on kinnitanud sinise valguse seost ka erinevate vähitüüpide, diabeedi, südamehaiguste ning ülekaalulisusega. Üks silmaarst rääkis ka oma 35-aastasest patsiendist, kelle nägemine oli nii udune, et meenutas 75-aastase oma.

Kuigi pole veel täpselt selge, miks sinine valgus silmadele ja tervisele üldiselt nõnda kehvasti mõjub, on see siiski päris kõrge hind, mida öösiti sotsiaalmeedias passimise või Angry Birdsi mängimise eest maksta, või mis?

Allikas: DavidWolfe.com

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles