Galerii: Kalev avas 210. juubelile pühendatud näituse Birgiti heliseva hääle saatel

Elu24
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

Eesti suurim ja vanim magusatootja Kalev tähistab tänavu augustis 210. juubelit. Sel puhul kogus kommivabrik eestimaalastelt kokku 210 lugu ja mälestust Kalevist ning vormistas need rändnäituseks. Kalevi lugude näitus avati eile, 24. augustil Tallinnas Ülemiste keskuses, kus ta jääb avatuks 6. septembrini. Sealt edasi liigub näitus teistesse Eesti linnadesse. 

“210. aastapäeva puhul palusime kõigil magusasõpradel saata meile oma toredaid lugusid ja vahvaid meenutusi seoses Kaleviga. Rõõm on tõdeda, et Kalev ja tema maiustused on pugenud eestimaalaste südametesse ja paljudes meist leidub tükike Kalevit. Meieni jõudnud lugudest valisime välja 210 parimat ja panime neist juubeli puhuks kokku meeleoluka rändnäituse, mis on nüüd uudistamiseks teie ees,” rääkis AS-i Kalev juhatuse esimees Kaido Kaare.

Näituse avamisel olid kohal Kalevi head sõbrad, teiste seas armastatud laulja Birgit Sarrap, Rio olümpial ilusa tulemuse teinud jooksja Rasmus Mägi ja magusasõbrast näitleja Katrin Karisma – nende kõigi lugusid Kalevist saab vastavatud näitusel ka näha. 

Kalev avas 210. juubelile pühendatud näituse
Kalev avas 210. juubelile pühendatud näituse Foto: Andres Raudjalg

Kohapeal liikus ringi Kommipatrull, kes kontrollis inimeste magusa kaasaskandmise harjumusi ning „trahvis“ Kalevi juubelikommidega neid, kel komme mingil põhjusel kaasas polnud. Muusikalise etteastega kostitas külalisi võluv Birgit. 

Kalev avas 210. juubelile pühendatud näituse
Kalev avas 210. juubelile pühendatud näituse Foto: Andres Raudjalg

Rändnäitus “210 sütitatavat lugu Kalevist” jääb Ülemiste keskuses avatuks 6. septembrini. Sealt edasi saab näitusega tutvuda Pärnus Port Artur 2 keskuses perioodil 7.09.-21.09., Tartus Lõunakeskuses 22.09.-6.10. ja Tallinnas Kristiine Keskuses 7.10.-21.10.2016. 

Kalev avas 210. juubelile pühendatud näituse
Kalev avas 210. juubelile pühendatud näituse Foto: Andres Raudjalg

210 aastat tagasi, aastal 1806 pani Lorenz Caviezel aluse Eesti magusatööstusele. Tema töökoda valmistas martsipanimaiusi, mis mõni aastakümme hiljem saavutasid laialdase tuntuse uue omaniku Georg Stude šokolaaditööstuses. Pärast nõukogude võimu kehtestamist riigistati Kawe, Ginovker, Brandmann, Riola ja liideti Georg Stude äriga üheks suureks kondiitritööstusettevõtteks. Nii sündis tänane Kalevi šokolaadi- ja kompvekivabrik. 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles