Põhja-Korea olümpiamedalistid saavad auto, põrujad saadetakse söekaevandusse (2)

Inna-Katrin Hein
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Põhjakorealasest olümpiavõitja Ri Se-gwang
Põhjakorealasest olümpiavõitja Ri Se-gwang Foto: SCANPIX

Põhja-Korea olümpiasportlastel tuli Rio olümpial võistelda sõna otseses mõttes oma elu eest, et nad ei satuks kodumaal karistuseks söekaevandusse sunnitööle.

Põhja-Korea sportlased said nüüdsetel suveolümpiamängudel seitse medalit, medaliste ootavad ees autasud, kaasa arvatud autod, edastab The Telegraph.

Põhja-Korea on aastakümneid kasutanud oma sportlaste edu propaganda tegemiseks ning Rio olümpia ei ole erand.

Põhja-Korea diktatuuri uuriv Jaapani sotsiaalteadlane Toshimitsu Shigemura uuris ka seda, kuidas Kim Jong-uni juhtitud riik kohtleb oma sportlasi.

Võitjaid ootavad ees paljud kingitused ja soodustused, kuid ebaõnnestujad võivad isegi elu kaotada.

Shigemura teatel saavad võitjad paremad elutingimused, nad ei pea enam alluma paljudele reeglitele ja neid koheldakse nagu «kommunistlikke jumalaid».

Kui medalit ega kõrget kohta ei tule, kuid treenitud on aastaid, ootab ees karm karistus.

«Kim karistab arvatavalt kõiki oma riigi sportlasi, kes tema silmis olümpiamängudel läbi kukkusid. Kindlasti muutub nende elujärg halvemaks, kuid äärmuslikul juhul ootab neid ees sunnitöö söekaevanduses,» selgitas jaapanlane.

Ta tõi näite 2010. aastast, mil Põhja-Korea jalgpallikoondis kaotas Portugalile 0:7 ja siis saadeti jalgpallurid kaheks aastaks kaevandusse tööle.

Väljaande The Diplomat teatel peavad kaotajatest sportlased selgitama võimudele ülekuulamistel oma halva esinemise põhjuseid.

Need kaotajatest sportlased, kel oli võimalus elada pealinnas Pyongyangis ja nautida paljusid hüvesid, saadetakse maapiirkondadesse põllutöödele.

Põhja-Korea olümpiakomitee teatel antakse medalisaajatele  autasusid ja hüvesid ning kedagi ei karistata, pigem nõutakse rohkem treenimist, et nad tulevikus paremini esineksid.

Väidetavalt olid Põhja-Korea võimud esitanud oma sportlastele nõudmise tuua Riost ära viis kulda, kuid selle riigi sportlased said kaks kulda, kolm hõbedat ja kaks pronksi.

Põhja-Korea sai kulla tõstmises  ja sportvõimlemises, kaks hõbedat saadi tõstmises ning kaks pronksmedalit tulid 50 meetri laskmises ja lauatennises.

Rios jäid nii pealtvaatajatele kui meediale silma Põhja-Korea sportlaste kurvad ja tõsised näod. Isegi kulla saanud võimleja Ri Se-gwang oli autasustamisel selline, et puhkeb kohe nutma.

Sotsiaalmeedias kommenteeriti, et tegemist on nende mängude kõige kurvema sportlasega ning ta vist kardab teda kodumaal ees ootavat.

Kommentaarid (2)
Copy
Tagasi üles