Nuudlitest on saanud USA vanglates kõige tähtsam «valuuta»

Inna-Katrin Hein
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Ramen-nuudlid
Ramen-nuudlid Foto: SCANPIX

Ameerika Ühendriikides tehtud uuring näitas, et selle riigi vanglates on saanud kõige tähtsamaks vahetuskaubaks jaapani munanuudlid ehk ramen-nuudlid.

Nuudlite «valuutaks» muutumise põhjuseks on vanglatoidu koguste vähenemine ja kvaliteedi halvenemine, edastab BBC.

Varem olid USA vanglates populaarseimaks vahetuskaubaks sigaretid.

«Ramen-nuudlid on odavad, maitsvad ja annavad palju energiat. Selle tõttu on see toiduaine muutunud suletud vanglasüsteemis «rahaks». Neid nuudleid vahetatakse kõige vastu,» teatas vanglaolusid uurinud Arizona ülikooli teadlane Michael Gibson-Light.

Gibson-Lighti küsitlus näitas, et aastakümnete jooksul kahanesid vanglates nii töötajatele kui vangidele ettenähtud toidukogused.

«Ühiskonnas ei muutu väärtused kiiresti, isegi mitte sellises suletud süsteemis nagu vangla. Muutuse käivitab tavaliselt suur probleem või ebakõla,» nentis uurija.

USA vanglates vahetatakse ramen-nuudleid rõivaste, hügieenitoodete ja teenuste vastu, nagu näiteks koristamine ja pesupesemine. Samuti on need nuudlid hasartmängudes «rahalised» panused.

Ramen-nuudlid on kõrvale tõrjumas selliseid «valuutasid» nagu ümbrikud ja margid.

Gibson-Lighti arvates peaks uurima, kuidas vanglates toiduportsjonite vähenemine ja kvaliteedi halvenemine veel vangide ja valvurite elu mõjutab.

USA vanglaameti andmetel kulutati näiteks 2010. aastal vangidele ligi 50 miljardit dollarit, olles 5,6 protsenti vähem kui 2009. aastal. 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles