Zenja Fokin mõnules jaanuaris Vietnamis

Anu Saagim
, peatoimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Stilist Zenja Fokin mõnules jaanuaris Vietnamis.
Moeguru Kirill Safonov grillis end kuuma päikese all mõnuga
Stilist Zenja Fokin mõnules jaanuaris Vietnamis. Moeguru Kirill Safonov grillis end kuuma päikese all mõnuga Foto: Erakogu

Stilist Zenja Fokin laadis oma patareisid jaanuris koos sõpradega Vietnami päikese all.

Zenja meenutab mõnusat talvepuhkust kaugel Aasias vaid ülivõrdes:

See on kiirgava päikesega, sõbralik, lummava loodusega, rikkaliku ning maitsva köögiga, silmipimestava rannajoonega ja veega paradiis! Merevesi on soe, kui supp!

Oi, oioioioiiiii ja kõik on seal väga odav!

Kus täpsemalt Vietnamis mõnulesid?

Suurema osa ajast veetsin Lõuna-Vietnami Sotsialistlikus Vabariigis - Ho Chi Minhis, kus elab rohkem, kui üheksa miljonit inimest!!!

On see kaunis koht?

Õhk on lämmatavalt saastunud, kuid linn on väga huvitav. Kõrgel lehvimas punased lipud, millel sirp ja vasar. Arhitektuur on kaose parim näide. Tekkis tunne, et ühe hoone ehitamisel ei jõuta kunagi kokkuleppele, milliseks see peaks lõpuks kujunema.

Näib, et lihtsalt unustati palgata peaarhitekt. Kõigele lisaks tahetakse olla väga välismaise suunitlusega. Priisates kasutatakse moodsatel ehitistel siseviimistlusel marmorit.

Milline oli tänavapilt? Kuidas inimesed riietuvad? Kas leidsid inspiratsiooni?

Oioioi..., milline kirju tänavapilt! Mind inspireeribki kõige rohkem elu ise - inimesed, ümbrus. Parkides oli rohkelt kooliõpilasi, kellel ühesugune koolivorm; vanureid, kes hoogsalt harrastavad tervisevõimlemist ja seda juba alates kella 05:00st hommikul!

Jagangi Teiega meeleldi oma ärevamaid elamusi: söök (sest kui kõht on täis siis tuju HEA!), inimesed & mood:

Ao ba ba (pilt, kus naine aerutab) - tegemist on Vietnami rahvarõivaga - siidist püksid ja  pluus, mille küljel lõhik ning eest nööbitav. Riietus meenutab veidi pidžaamat.

Levinud rohkem Lõuna-Vietnamis ja valmistatakse tänapäeval kõikvõimalikes värvitoonides. See on väga mugav ning peegeldab Vietnamlaste, kui rahva lihtsust.

Ao dai (pilt, kus kirevates rõivastes noored naised) - Vietnami rahvarõivas - pikk kleit, küljelt lõhikuga, mille all kantakse lohvakaid pükse. Ao dai pannakse selga ainult erilistel puhkudel - pidustustel, pulmas, juubelil, on ka koolivorm.

Ajaloo vinklist vaadatuna näitas Ao dai inimese ühiskonna kuuluvust ja vanust. Seda järgitakse tänapäevalgi. Nimelt kannavad koolilapsed valget värvi rüüd.

Noored neiud, kes pole veel abielus, kannavad pastelseid toone ning abielus naised võivad kanda ainult siis kirkamaid/tumedamaid toone.

Ao dai  - modernses võtmes: Ilmekas näide kuidas rahvarõivas näeb välja tänavapildis. Kõik aga ruttu otsima oma Mulgi kuube ja Kihnu seelikut!

Ao Tu Than - Vietnami rahvarõivas, mis kuulub Põhja regiooni, koosneb neljast erinevast kleidiosast ja oli kuni 20.sajandini naiste igapäevariietus. Nüüd kantakse vaid pidustustel ja  tähtpäevadel.

Trendikas puuviljade müüja -  Ta on katnud viimse kui kehaosa päikese eest ning kohalikud kasutavad muuseas lisaks ka väga tugeva keemilise koostisega kreeme, et valgendada oma nahka!

Vietnami köök - on mõjutusi saanud rohkelt Hiina köögist. Enamus sööke valmistatakse sojakastmes ning roogade juures on mõjutusi ka Prantsuse köögist (eriti Lõuna-Vietnamis).

Eriti populaarsed on värsked mereannid ja rohkelt rohelist. Populaarne on ka aurutatud riis. Taolist Vietnami klassikalist kööki kohtab vast ainult maa keskosas, kus nad serveerivad isegi koeraliha...

Vietnami õhtusöök - on maailma parim SUSHI. Eesti sushikokad saadaksin sund-välispraktikale! Toit on vahel isegi veel nii värske, et kõik liigub...

Vietnami disainerite kauplus -  müüakse kohalikku MOODI ning väga üllatav on kuidas ühte hoonesse on ära mahutatud kõik disainerid, kellel on omakorda väga erinev käekiri.

Kahjuks ei lubatud mul kauplustes pilti teha, sest arvati et äkki ma lähen koju ja hakkan kohe kopeerima kõike seda ilusat, mis neil kauplustes leidus.

Hinnad olid nendes disainipoodides muidugi jaburad, sest lemmikmaterjaliks on neil siid ning  seal armastatakse teha tohutult ka käsitööd ning kõike seda müüdi väga, väga odava hinnaga!

Vaadake pilte ja minge Vietnamisse elu nautima!

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles