Galerii: Caster Semenya: kilgake edasi, olen see, kes olen

Inna-Katrin Hein
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

Lõuna-Aafrika Vabariigi keskmiste distantside jooksja Caster Semenya ümber on käinud juba mõnda aega debatt, kas ta on naine või mees, kuid seni ta võistleb siiski naisena.

Semenya ei ole lasknud end mõjutada tema ümber käivast kärast ning on keskendunud treeningutele ja nüüdsel Rio olümpial võistlemisele, edastab New Zealand Herald.

«Las see mass kilkab edasi. Olen täpselt see, kes olen,» teatas jooksja.

Semenya jooksis eile Rios 800 meetri 1. vooru jooksus ajaga 1:59,31, mis andis talle kuuenda koha. Homme jookseb ta 800 meetri 3. poolfinaaljoksus.

Kriitikute sõnul on Semenyal teiste naisjooksjate ees eelis, kuna ta meenutab oma muskulatuurilt ja jõult meest.

Ta pooldajate sõnul peavadki naissportlased olema lihaselised ning ei ole ettekirjutusi, milline peaks olema naissportlase välimus.

Skandaal Caster Semenya ümber lahvatas 2009. aastal kui jooksja Elisa Cusma küsis avalikult, et kas Semenya on ikka naine ning alates sellest on ta sportlaskarjääri saatnud sooküsimus.

«Sellised inimesed ei peaks koos naistega jooksma. Minu jaoks ei ole ta naine, ta on mees,» teatas siis Semenyale jooksurajal kaotanud Cusma.

Semenya läbis meditsiinikontrolli, milles tuvastati tal mehelikke jooni, sest tal diagnoositi hüperandrogenism, mille puhul on organismis keskmisest rohkem meeshormooni testosterooni. Just testosterooni tõttu on tal tavapärasest suuremad lihased kui naistel tavaliselt.

Kui Semenya testosteroonitaset võrrelda teiste naisjooksjate omaga, siis saaks Semenyat pidada topingupatuseks, kuid tema puhul ei ole see nii.

Rahvusvaheline kergejõustikuliit (IAAF) andis Semenyale loa võistelda naisena, kuid on neid sportlasi, kes on selle otsuse ja Semenya suhtes kriitilised.

Briti olümpiajooksja Paula Radcliffe sõnas juulis, et kui rääkida Caster Semenya 800 meetri võidust, siis ei saa seda enam spordiks pidada, sest ta võidab oma lihaselise keha tõttu niikuinii. Tegemist ei ole seega õiglase spordiga.

Ekspertide hinnangul on maailmas Semenya suguseid inimesi umbes 0,05 – 1,7 protsenti.

Lõuna-aafriklased astusid oma sportlase kaitseks välja käivitades Twitteris ta toetuseks kampaania #HandsOffCaster, #Caster4Gold ja #TeamCaster.

Caster Semenyast sai maailmameister 2009. aasta Berliini MMil, kus ta püstitas 800 meetri jooksus isikliku rekordi ajaga 1.55,45. 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles