ÜRO peasekretär loodab oma järglasena näha naist

Inna-Katrin Hein
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Ban Ki-moon
Ban Ki-moon Foto: SCANPIX

ÜRO peasekretäri, Lõuuna-Korea päritolu Ban Ki-mooni ametiaeg lõpeb selle aastaga ning uueks peasekretäriks kandideerivad kuus meest ja viis naist.

Ban Ki-moon loodab, et ÜRO järgmiseks peasekretäriks saab selle organisatsiooni 70 aasta pikkuse ajaloo jooksul esmakordselt naine, edastab foxnews.com.

Lõunakorealane on olnud ÜRO eesotsas kümme aastat, olles selle organisatsiooni kaheksas juht. On olemas võimalus, et üheksas juht on naissoost.

ÜRO uueks peasekretäriks kandideerib 11 inimest, kuus meest ja viis naist. Ettepaneku, kellest võiks saada uus peasekretär teeb 15-liikmeline Julgeolekunõukogu ning lõpliku heakskiidu peab andma 193 liikmega Peaassamblee.

ÜRO 56 liikmesriiki on teatanud, et pooldavad uue peasekretärina naist.

Ban Ki-mooni teatel ei ole tal viie naiskandidaadi seas oma eelistust.

«Kandideerib mitmeid tuntud ja edukaid naisjuhte, kes tahavad ja suudavad muuta maailma ning oskavad edukalt läbirääkida,» teatas Ban Ki-moon.

Naiskandidaadid on UNESCO peadirektor Irina Bokova, Argentina välisminister ja praeguse peasekretäri endine kabinetijuht Susana Malcorra, ÜRO Arenguprogrammi juht ja Uus-Meremaa endine peaminister Helen Clark, ÜRO kliimanõupidamiste juht Christiana Figueres ning Moldova endine välisminister Natalia Gherman.

Meeskandidaadid on Portugali endine peaminister Antonio Guterres, Serbia diplomaat ja ÜRO 67. Peaassamblee president Vuk Jeremić, Makedoonia endine välisminister Srgjan Kerim, Slovakkia välisminister Miroslav Lajčák, Montenegro poliitik Igor Lukšić ning Sloveenia diplomaat ja endine suursaadik ÜRO juures Danilo Türk.

ÜRO senised peasekretärid on olnud Aafrikast, Aasiast, Lõuna-Ameerikast ja Lääne-Euroopast. Seni ei ole selles ametis olnud Venemaa ega Ida-Euroopa esindajat.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles