Kena päevitunud nahka ei saa ainult päikese tõttu

Inna-Katrin Hein
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: SCANPIX

Pärast rannaskäiku saab nahk kena pruunkaskuldse jume, kuid teadlaste sõnul ei mängi selles rolli ainult päike, vaid ka kosmiline kiirgus ja –osakesed, mis on Maa suunas liikunud miljardeid aastaid.

Naha põhiline pruunistaja on küll päike, kuid oma roll on ka elektromagnetkiirguse kõige väiksematel osakestel footonitel, edastab seeker.com.

USA ja Briti teadlaste sõnul tabab väljas olles meie nahka nii öösel kui päeval kümme miljardit footonit sekundis. Osa kosmilisest energiast võib olla kahjulik, kuid selle eest kaitseb kosmiline tolm, mis toimib «kaitsekreemina», blokeerides kahjuliku.

Päikeselt jõuab meie planeedile umbes 1 000 000 000 000 000 000 000 footonit sekundis. See kogus on pärit ainult Päikeselt. Veel on kiirgus, mille tõttu jõuab meieni 300 astames viis footonit sekundis. Isegi need footonid, mis meie planeedist mööda liiguvad jõuavad siia tagasi, maabudes 100 triljonit footonit sekundis.

Teadlaste sõnul saab päevitaja oma nahale ka neid footoneid, mis tekkisid Suure Paugu järgselt, kuid need ei pruunista nahka.

Astronoomide teatel ei olnud nende eesmärgiks uurida footonite ja nahapruunistumise seost, selle said nad niiöelda kõrvalsaadusena.

Nende eesmärgiks oli  NASA teleskoopide abil uurida kosmilistest avarustest pärit kiirgusi, mis tabavad Maad ja saada uut infot universumis olevate energiate kohta. 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles