Video: olümpiaujuja Michael Phelps lasi teha kuputeraapiat, kuid kuidas see toimib?

Inna-Katrin Hein
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kuputeraapia Michael Phelpsi õlgadel
Kuputeraapia Michael Phelpsi õlgadel Foto: SCANPIX

Rio olümpiamängude fotodel on näha, et mitmed sportlased, kaasa arvatud ameeriklasest ujuja Michael Phelps on oma tervist parandanud Hiina iidse ravimeetodi kuputeraapia abil.

Live Science küsib, et kuidas see ravi töötab ja mille vastu aitab?

Kuputeraapiat ei ole eriti teadusmeetodite abil uuritud ja ei ole täpselt teada, kuidas see meetod ravib, kuid arvatakse, et suurt rolli mängib platseeboefekt.

USA Mayo kliiniku meditsiiniuuringute programmi juhi Brent Baueri arvates ei suuda teadus seda ravimeetodit lõpuni lahti seletada.

Kuputeraapia puhul kasutatakse kas klaasist või plastmassist kuppe, mis pannakse naha pinnale ja tekitatakse vaakum. Klaasist kuppe soojendatakse, plastikust kupud pannakse vaakumpumba abil. Kuputeraapia spetsialistide teatel toob vaakum kupupiirkonda rohkem verd ja lümfi, muutes piirkonna punaseks. Samas see teraapia lõdevestab lihaspinget ja vähendab valu ning aitab organismi üldisele tervenemisele kaasa.

Selle teraapia puhul tuleb arvestada, et vaakumialal võivad lõhkeda väikesed veresooned, mis jätavad jälgi. Kuputeraapia jäljed võivad kesta kolmest päevast kuni mitme nädalani.

Kuputeraapia kohta on paar uuringut, mille kohaselt see ravimeetod vähendab liigesvalu ja kaelalihaste valu.

2011. aastal USAs tehtud uuring, milles osales 50 kroonilise kaelavaluga inimest, näitas et need, kes said kahe nädala jooksul viis korda kuputeraapiat, neil vähenes valu märgatavalt võrreldes nendega, kes ei saanud.

Teadlaste sõnul oli samas raske teha kindlaks, kas ravi edukus võis olla tingitud platseebost.

Kuna kuputeraapia jätab jälgi, siis on välja töötatud ka samalaadne asendusteraapia, mis jälgi ei jäta.

2015. aastal tegid saksa arstiteadlased fibromüalgiaga patsientidele kuputeraapia ja asendusteraapia katsed. Nii originaal- kui asendusteraapia puhul kasutati samasuguseid kuppe, kuid asendusteraapia kuppudel oli üleval väike auk, mille tõttu vaakum oli nõrgem.

Enamik uuringus osalenud patsiente tunnetas, kas neile tehti õiget või võltsi teraapiat. Samas mõlema grupi katsealustel vähenes valu. Teadlaste arvates mängis ravi puhul rolli psühholoogiline effekt.

Meditsiiniekspertide sõnul ei teki kuputeraapia puhul eriti kõrvalmõjusid. Osadel patsientidel tekkis kuputeraapia tõttu kätes ja jalgades surin, teistel aga kerge peavalu ja uimasus, kuid need sümptomid ei kestnud kauem kui neli tundi.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles