Video: India aktivist lõpetas ligi 16 aastat kestnud näljastreigi

Inna-Katrin Hein
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Irom Chanu Sharmila
Irom Chanu Sharmila Foto: SCANPIX

India inimõigusaktivist Irom Chanu Sharmila lõpetas ligi 16 aastat kestnud näljastreigi, mille käigus toideti teda sunniviisiliselt vedeltoiduga nina kaudu, kuid tänasest hakkab ta tavapäraselt sööma.

44-aastasest naisest sai nii ta koduosariigis Manipuris kui kogu Indias riigivägivalla vastane sümbol, edastab The Guardian.

Politsei käsul hoiti aktivisti viimasel ajal Jawaharlal Nehru nimelises meditsiiniinstituudis, kus teda sunniviisiliselt toideti. Naine peab vastavalt kohtumäärustele ilmuma kohtusse iga kahe päeva tagant.

Indias on see aktivist saavutanud kuulsuse, mis lubab teda võrrelda selliste võitlusikoonidega nagu Aung San Suu Kyi ja Nelson Mandela.

Naise näljastreigi lõpp langeb kokku Quit India liikumise 70. aastapäevaga, millega tähistatakse India vabanemist Briti koloniaalvõimust.

Irom alustas näljastreiki 2000. aasta novembris pärast seda, kui India valitsusele alluv paramilitaarüksus tappis Imphali lähedases Malomi külas kümme inimest.

Aktivist teatas siis, et ta kavatseb nälgida seni, kuni valitsus lõpetab selliste üksuste inimeste vastu saatmise. India relvajõudude eriakti kohaselt tohib mässuliste vastu saata relvastatud sõdureid, kellel on õigus relva kasutada.

India meedia teatel võis Iromi streigi lõppemist mõjutada ta elukaaslane Desmond Coutinho, kuna neil on plaan abielluda. Indialanna pere ja abilised ei olnud ta otsusest teadlikud enne, kui ta selle välja kuulutas.

Telereporterid, kaameramehed, reporterid ja inimõiguslased kogunesid Imphali, et olla kohal, kui ta näljastreigi lõpetab.

Aktivisti venna Irom Singhjit Singhi teatel oli sündmuskohal 60 – 70 ajakirjanikku.

Aktivist teatas koos näljastreigi lõpetamisega, et ta astub poliitikasse ja tema vastu on huvi tundnud opositsiooniparteid. 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles