Nüüdisinimesed lahkusid Aafrikast seniarvatust varem?

Inna-Katrin Hein
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kivist pihukirved
Kivist pihukirved Foto: foxnews.com

Debatt nüüdisinimese Aafrikast välja rändamise üle on kestnud aastakümneid.

Nüüd käisid Saksamaa Tübingeni Eberhard-Karli ülikooli arheoloogiinstituudi teadlased välja teooria, mille kohaselt lahkusid nüüdisinimesed Aafrikast seniarvatust varem, liikudes mitte Niiluse jõge jälgides põhja suunas, vaid hoopis üle Punase mere ja Araabia poolsaare ning sealt edasi, kirjutab foxnews.com.

Seda teooriat toetavad Araabia Ühendemiraatidest leitud kivist tööriistad, viidates nüüdisinimeste kohaleolekule seal 100 000 – 125 000 aastat tagasi.

Senise teooria kohaselt arenes inimkond Aafrikas ja rändas sealt välja. Antropoloogid ja arheoloogid on juba pikka aega tegelenud sellega, et teha kindlaks inimkonna Aafrikast  Aasiasse, Lähis-Itta ja Euroopasse väljarändamise teekonnad.

Varasemate uuringute kohaselt liikusid inimesed 60 000 aasta eest  mööda Niiluse jõe orgu põhja suunas ja sealt edasi üle Vehemere Lähis-Itta.

«Aafrikast välja rändamiseks ei ole just palju võimalusi. Minna saab ka kas üle Siinai poolsaare või siis Punase mere lõunaosast, kus Araabia poolsaar ulatub kaugele ning selle tõttu on veetakistuse ületamine lihtne,» selgitas uurija Hans-Peter Ürpmann.

Ta lisas, et Araabia poolsaare läbimine on märksa usutavam kui Vahemere ületamine.

Araabia poolsaarel valitses Aafrikast väljarändamise perioodil niiskem kliima kui praegu. Seal oli suuri rohumaid ning loomi, mida inimesed said toiduks küttida.

Ka oli meretase madalam. See tähendas seda, et Aafrika ja Araabia vahel Punase mere lõunaosas oli vaid 1 – 3 kilomeetri suurune veeriba.

Uurijate sõnul ei olnud Ida-Aafrika järvedel ja jõgedel seilama harjunud inimeste jaoks selle ületamine paatide ja parvede abil raske.

«Sharjahi emiraadist Jebel Fayast leitud tööriistade kuju on selline, mis lubab oletada, et need on valmistanud sisserändajad. Kui need ei ole nüüdisinimese tehtud, siis kes need tegi? Samalaadseid tööriistu on leitud ka Ida-Aafrikast,» lisas uurija Anthony Marks.

Uurijad on veendunud, et Araabia poolsaar mängis Aafrikas välja rändamisel tähtsat rolli, kuid selle teooria lõplikuks tõestamiseks tuleb leida veel tõendusmaterjali.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles