Teadlaste sõnul mõjutab Tinder enesehinnangut

Inna-Katrin Hein
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Tinderi rakendus
Tinderi rakendus Foto: SCANPIX

American Psychological Associationi iga-aastasel konverentsil esitleti uuringut, mille kohaselt mõjub kohtingurakendus Tinder vaimsele tervisele ja enesehinnangule halvasti.

Psühholoogide sõnul vihkavad Tinderit kasutavad naised suure tõenäosusega oma keha ja meestel on madalam enesehinnang, edastab news.com.au.

Kinnitamata andmetel kasutab maailmas Tinderit umbes 50 miljonit inimest, kes loodavad sealt endale kaaslase leida. On neid, kes leiavad, kuid on ka neid, kes ei leia.

USAs tehtud uuringu kohaselt peidab Tinder endas ohte, mida selle kasutajad ei pruugi tähele panna. Üks neist on enda pidev võrdlemine teistega, mis toob kaasa enesehinnangu languse, teine on selle rakenduse pidev kasutamine, mis võib hakata reaalset elu segama.

Ungari-USA teadlastemeeskond tegi Tinderi probleematilise kasutaja skaala, mille abil mõõdeti Tinderist sõltuvust. Katsesse oli kaasatud 1300 isikut, kellest suur osa olid naised, neist iga kümnes kasutas seda kohtinurakendust regulaarselt.

Kui katsealustelt küsiti nende kehasse suhtumise, enesehinnangu ja psühholoogilise heaolu kohta, siis ilmnes, et on suuri probleeme.

Tinderit kasutavatel meestel oli madalam enesehinnang kui neil meestel, kes seda kohtingurakendust ei kasutanud.  Tinderit kasutavad naised ei olnud rahul oma kehaga.

«Inimesed, kes kasutavad regulaarselt Tinderit, ei ole oma kehaga rahul ja nad häbenevad oma keha. See kehtib eelkõige naiste kohta, kuid ka meeste kohta,» teatas uuringu üks läbiviijatest Jessica Strübel.

Ekspertide arvates paneb Tinder osasid inimesi nägema endas rohkem vigu kui neil tegelikult on, see kehtib eelkõige kehakuju ja välimuse kohta.

 Veel üks uuring, mille tegid Ühendkuningriigi Queen Mary ülikooli teadlased näitas, et naised ei ole Tinderiga rahul, kuna seda kasutavad mehed otsivad lühiajalisi, mitte pikaajalisi suhteid. Mehed on selle rakenduse kasutajad, kuna see on nende «egoprojekt».

Teadlased tegid Tinderisse 14 võlts mees- ja naisprofiili uurimaks, kuidas Tinderi kasutajad käituvad. Ilmnes, et nii mehed kui naised võrdlesid end pidevalt teistega ja suur osa tundis end oma eripärade tõttu halvasti.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles