Video: arheoloogid leidsid maia maodünastia matmispaiga, milles oli inimskelett

Inna-Katrin Hein
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Maiade templid Belize´is Xunantunichis
Maiade templid Belize´is Xunantunichis Foto: SCANPIX

Arheoloogid avastasid Belize´ist Xunantunichist maiade rohkem kui 1000 aasta taguse matmispaiga, milles on oletatavalt maodünastia liikme skelett, hauapanused ja hauale viitavad hieroglüüfid.

The Independenti teatel sai maiade tsivilisatsioon Kesk-Ameerikas alguse umbes 2000 eKr ja kestis kuni 1500 pKr, mi saabus konkistadoorid.

Maiad arendasid välja neile omase kirjutamisstiili ja arhitektuuri ning Xunantunichis on alles mitmeid ehitisi ja templeid, mis annavad selle kultuuri kohta viiteid.

Arheoloogide hinnangul on nüüd leitud matmispaik seni leitud matmispaikadest suurim. Uurimine paljastas, et tegemist oli niiöelda tellimustööna valminud hauaga, lahkunu ei olnud maetud lihtsalt olemasolevasse ehitisse. Seega on see matmispaik maiade kultuuris haruldane.

«Tundub, et tempel ehitati vaid selleks, et see sulgeks haua sissekäigu. Maiade arhitektuurile ei ole see omane, vaid haruldus,» teatas arheoloog Jamie Awe.

Awe teatel saab hauast leitud skeleti järgi öelda, et tegemist oli 20 – 30. eluaastates heas füüsilises vormis ja lihaselise mehega. Teadlased uurivad skeletti laboris lootes saada tema elu ja surma kohta rohkem infot.

Hauda oli panud 36 keraamilist anumat, 13 vulkaanilisest klaasist nuga,  hirve ja jaaguari luid, mis moodustasid koos nefriidist kuulidega kaelakee.

Maiade maodünastia valitses seitsmendal sajandil pKr ja kasutas oma embleemina maopead. 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles