12 põhjust, miks korraldada väikelinnas muusikafestivali

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Keir Rämson

Intsikurmu festivali peakorraldaja Mihkel Kübar kolis juba neljandat aastat oma kontori Intsikurmu metsaparki, kutsus kaasa toredad sõbrad ning head Eesti ja välismaa muusikud. Koos kutsuvad nad kokku hea muusikamaitsega publiku, kellele meeldib hingamisruum, loodus ja pisut maagiat.

Uurisime Mihklilt, miks ja kuidas ta seda kõike teeb. 

Miks selline kohavalik nagu Intsikurmu org Põlvas? 

Intsikurmu metsapark on müstiline paik. See kutsub looma. Lisaks pakub metsapark oma looduse poolest väga erilisi võimalusi kunsti erinevatel vormidel tuua inimesteni vaimu ja hinge rikastavat tunnet. 

Teiseks tahaks linnainimesed tagasi looduse rüppe tuua ja anda selge sõnumi, et ka Eesti nn suurlinnadest eemal on võimalik väga kvaliteetset festivali korraldada. Laiem eesmärk on siiski rikastada Kagu-Eesti kultuuripilti tervikuna. Ja kui mõelda edasi kaugemale, siis turistid ja eelkõige sellised nooremapoolsed muusika ja kultuurihuvilised on harjunud juba teataval määral osalema linnades toimuvatel kultuurisündmustel, kuid Eesti väärib laiemalt tutvustamist nii eestlastele endile kui ka turistidele kaugemalt. 

Miks te seda teete? 

1. Et minu lapsed kunagi tulevikus muusikat armastaksid. 

2. Et aidata omal tagasihoidlikul viisil kaasa  üle-üldiste ühiskondlike väärtushinnangute parandamisele. Looduslähedus, erinevate inimeste märkamine, üksteisega läbikäimine. 

3. Et anda Eesti artistidele võimalus tunda tõelist festivali vaimu ja hinge, et nad saaksid sellest inspiratsiooni oma muusikaga edasi liikuda. 

4. Et tuua kokku erinevate riikide artistid, et tekiks uusi ideid ja mõtteid tulevikuks. Ammutamaks ja jagamaks omavahelisi kogemusi. 

5. Et võtta vastu väljakutse, proovida igal aastal luua midagi sellist, mida varem ei ole proovitud või on vähe katsetatud (valguses, muusikas, looduses jms). 

6. Et anda erinevatele Eesti loovatele noortele võimalus ennast teostada. Mitte ainult muusikutel, vaid püüame liikuda ka selles suunas, et rohkem kaasata erinevate valdkondade noori loojaid, avardada oma tegevuspiire ning lasta loovusel lennata. 

7. Et tuua korraldusmeeskonda kokku Eesti parimad oma ala tütred ja pojad. Sellel teel oleme me loomulikult alles alguspunktis. 

8. Et tunda seda erilist muusika ja kunsti väge, mis paiga ja loomega kooskõlas annab erilise usu paremasse homsesse. 

9. Et pakkuda festivali kaudu nii korraldusmeeskonnale, kunstnikele kui ka publikule suurepärast hingelist kosutust. 

10. Et tuua inimesed linnakärast eemale, et inimestel oleks ruum ja aeg ning vajalik atsmosfäär. 

11. Et pakkuda headele Eesti inimestele kvaliteetset ja kultuurset ajaveetmise võimalust. 

12. Et anda läbi Intsikurmu uut hingamist Eesti festivalide korraldamisele.
 

Paljud artistid on öelnud, et Intsikurmu teeb eriliseks just korraldav tiim, sest olete hingega asja juures. Kust on tulnud see suur kirg muusika ja festivalide vastu? 

Muusika ongi kirg. Ei oska öelda, kust see tuleb, aga mina olen Raplamaalt pärit ja seal tegid kõik kunagi bändi või laulsid laulukooris. Kivi-Vigala põhikooliga käisin kuuendas klassis esimest korda laulupeol. Ainuke poiss lastekooris. II hääl vist. Hoidsin aga tüdrukute rahvaseelikute otsast kinni, et ära ei kaoks, ja muudkui laulsime. Äkki sealt? 

Mis on Intsikurmu korraldamise juures kõige keerulisem? 

Sel aastal inimresurss. Oleme ootamatu hüppe teinud ja meie suurepärane meeskond on praegu nädal enne festivali ikka väga üle koormatud. Seda ei osanud ma ette näha. Eriti kui paljud imestasid, et kuidas te küll julgete Weekendiga teha sama ajal festivali. Aeg on kõige kriitilisem. Planeerid, palju planeerid, ikka on nädal enne festivali veel tuhat asja korraldada. Aga lõpuks metsapargis saab kõik olema nii, nagu peab. Finantspoolt ma ei hakka puudutama. See ei ole kellelegi uudis, et festivali korraldamine on majanduslike riskide võtmine ning vahel läheb paremini, vahel halvemini. 

Aga mis on kõige lihtsam ja toredam? 

Kogu see korraldamise protsess on tegelikult tore. Inimesed meie ümber on väga vahvad, vastutulelikud, kaasa mõtlevad. Seda nii meie enda meeskonnas, koostööpartnerite osas ja ka esinejate osas. Minu tänukummardus kõigile, kes on ühel või teisel viisil aidanud. Ja lõpuks kui sa neil kahel päeval leiad aega pinginurgal korraks istuda, nautida kontserti ja metsaparki ning inimesi, siis see on ikka väga võimas tunne. Ja kogu see nädalane ülesehituse protsess, kus sa näed, kuidas tavalisest metsapargist saab tõeline kunsttükk. See on väga äge. 

Mida uut ja huvitavat toob Intsikurmu festival külastajatele sellel aastal? 

Metsakino, uuenenud ja laienenud kohvikute alad, suuremad ja eriilmelised lavad. Kunsti installatsioonid, eripärased valguslahendused metsas. Limpsid, õlled, kange alkohol tulevad kõik väiketootjatelt, mille üle oleme väga rõõmsad. Metsamatkad nagu ikka, lasteala, uusi alakesi on veel. 

Kui võtta Intsikurmu festival kokku ÜHE sõnaga, siis mis see sõna on? 

Loovus.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles