Roy Strider ja Ingrid Peek panid reisileivad ühte matkakotti

Elu24
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Ingrid Peek ja Roy Strider
Ingrid Peek ja Roy Strider Foto: Pressifoto

Muusik, kirjanik ja ökoaktivist Roy Strider ja ajakirjanik Ingrid Peek korraldavad nüüd koos tavapärastest turismireisidest teistmoodi rännakuid.

Juba mitmeid aastaid tegutsenud butiikreisiteenus “Roy Strideri õpetlikud ja kasulikud reisid” on organiseerinud eksootilisi alternatiivrände ja unikaalseid kultuurikogemusi, mida klantskataloogidest ei leia. Käesolevast suvest aitab selliseid reise ettevalmistada ja läbi viia ka Ingrid Peek. Juba 26. augustil peaksid nad koos teiste pärimuskultuurihuvilistega startima Mongoolia avarustesse väljasureva šamaanirahva, põhjapõdraratsanikest dukhade elu-olu uurima.

“Minul on päris hea meel, et Ingrid oma tegemiste ja kogemuste juures leidis motivatsiooni ning tahtmist harivate sõitude korraldamisel kaasalöömiseks. Kindlasti aitavad tema päikeseline loomus, suur teadmistepagas ja organiseerimisvõime veelgi paremini reise korraldada ning eks on ka reisigruppidel meeldiv sellise särava daamiga koos maailma ja iseennast avastada,” rõõmustab uue koostöö üle Roy Strider.

“Maailma avastamine läbi reisimise on mind alati köitnud. Kauaaegsemad Raadio 2 kuulajad ehk mäletavad seitse-kaheksa aastat tagasi eetris olnud saatesarja “Reisipalavik”, mille autor-saatejuht olin kuni ise reisipalavikku nakatusin. Olengi mõnda aega üsna paikne ja kodukamara külge klammerdunud olnud, nii et väga värskendav on taas ette võtta eksootiline matkateekond maailma teise otsa. Põlisrahvaste kultuuri ja šamanismi huvilisena tundub mulle eesootav ekspeditsioon Mongooliasse väga põnev ja eriline, ootan seda väga, eriti põhjapõtrade seljas sõitmist!” räägib Ingrid Peek.

Nimelt elab Mongoolia hüljatuimas, kaugeimas nurgas, Sajaanide mäestiku lõunaserva ja Baikali väikese vennasjärve Hövsgöli kalda vahel taigasse ja mägedesse peitunult kaduv rahvas, hääbuv hõim. Need on sajaanisamojeedide sekka kuuluvad šamanistid, põhjapõdraratsanikud, salapärased dukhad ehk tsaatanid. Väljasureva hõimurahva arvuks hinnatakse tänapäeval vaid 200-400 inimest. Hõimuga koos on planeedilt kadumas ka nende erilised kodustatud põhjapõdrad (tänaseks vaid u. 600), kelleta dukharahvas ei saa.

Dukhad on loodusrahvas, kes on säilitanud unikaalse, ainulaadse ürgse elulaadi tänu oma elupiirkonna pikaaegsele isoleeritusele ning tugevatele traditsioonidele. Kõneldakse, et nad mõistavad karude, huntide ja kotkaste keeli. Kahtlemata suhtlevad nad aga põhjapõtradega ning looduslastena on dukhad tänapäeva inimese jaoks eelkõige uskumatu ja hunnitu kohtumine otsekui oma esivanemate ning iidse mäluketiga.

“Matkame põhjapõdral mägedes ja taigas. Maailma ühe ainulaadseima hõimurahva juures kohtume ka šamaaniga ja kaeme läbi mediteerimise iseendi sisse,” kirjeldab reisi selle eestvedaja Roy Strider ja lisab: “Ma usun, et see saab olema pisut erilisem ja muinasjutuline kogemus!”

Uuri lisa 26. augustist kuni 7. septembrini toimuva Mongoolia ekspeditsiooni põneva programmi kohta Roy Strideri õpetlike ja kasulike reiside kodulehelt.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles