Heas suhtes paarid on leidnud «armastuse keele»

Inna-Katrin Hein
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Heas suhted paarid on leidnud «armastuse keele»
Heas suhted paarid on leidnud «armastuse keele» Foto: SCANPIX

USA Texase ülikooli psühholoogide sõnul on paarid, kes on nagu «sukk ja saabas», leidnud «armastuse keele» ning seda väga igapäevaseid sõnu kasutades.

Uurijad lisasid, et viisi järgi, kuidas paar suhtleb ning milliseid sõnu kasutab, saab ennustada, kas nende suhe on edukas või mitte, kirjutab The Telegraph.

Juba ammu on teada, et partner valitakse selline, kellega on sarnaseid iseloomujooni, mõttemalle või isegi välimus.

«Kuid need on vaid üks osa sellest, et suhe hästi toimiks. Tähtsat rolli mängib ka sõnade ja fraaside kasutamine. Paaridel, kes kasutavad samu sõnu, on suhe parem,» tõdesid psühholoogid.

Uuringut juhtinud teadlase James Pennebakeri sõnul on igal inimesel välja kujunenud oma keelekasutus. Kui see kellegi teise, näiteks partneri omaga mingis aspektis ühtib, on kahe inimese vaheline suhtlus kergem ja meeldivam.

Teadlased tegid katsed, milles võrdlesid partnerite keelestiili.

Esimene katse tehti üliõpilastega. Nad olid paarid neljaminutilisel kiirkohtinugul, nende jutt salvestati. Igale paarile anti mingi teema, millel nad vestlema peavad.

«Treenimata kõrvale oli katsealuste kõne tavapärane ja igav. Kuid tekstianalüüs paljastas keelekasutuse erinevused. Paarid, kes kasutasid rohkem ühesuguseid sõnu, tundsid end teineteise seltsis mõnusamalt, kui need, kelle keelekasutus ei olnud nii sarnane,» selgitas Pennebaker.

Teises uuringus uuriti kümne päeva jooksul alles kohtingufaasis olevate paaride internetivestlust. Uuringu tulemused näitasid,  et need paarid, kelle keelekasutus 80 protsendi ulatuses oli sarnane, olid koos ka kolm kuud pärast uuringut.

«See, mida inimesed üksteisele ütlevad, on tähtis, kuid see kuidas öeldakse, on veelgi tähtsam. Inimesed võivad alateadlikult oma sõnadekasutust kaaslase sõnakasutusega sünkroniseerida,» selgitas Pennebaker.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles