Stephen Hawking: mitte tulnukad, vaid ahnus hävitab inimkonna (1)

Inna-Katrin Hein
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Stephen Hawking
Stephen Hawking Foto: SCANPIX

Tuntud inglasest füüsiku ja kosmoloogi Stephen Hawkingi arvates ei saa inimkonnale saatuslikuks maavälised kurjad jõud, vaid inimeste enda ahnus.

Cambridge´i ülikooli teadlase arvates on nii isikute kui riikide vahel suured jõukuslõhed, mis tekitavad pingeid ja võivad veelgi sõdu kaasa tuua, edastab Daily Mail.

Jõukuse erinev jaotumine toob ühest küljest kaasa vaesemate kadeduse, teisest aga jõukate isoleerituse.

Larry King Now saates intervjuu andnud teadlase sõnul teevad teda inimkonna saatuse suhtes murelikuks lisaks ahnusele ka saastatus, rumalus, pidevad sõjad, terrorism ja rahvastiku kontrollimatu juurdekasv.

«Inimesed ei ole viimaste aastatega muutunud vähem ahnemaks ja vähem rumalaks, pigem vastupidi. Olin varem mures saastatuse ja ülerahvastatuse pärast, asi on kuue aastaga läinud hullemaks,» teatas Hawking.

Hawking ja King rääkisid ka tehisintellektist, mis võib samuti inimkonna eksistentsi ohustada. Robotid võivad allutada rumalad ja ahned inimesed, kes siis on orja seisuses. 

Kosmoloogi sõnul peaks inimkond hakkama tegema koostööd, et jõukus jaguneks võrdsemalt, sest siis kaoksid mitmed probleemid. Koostöö aitaks paremini toime tulla kliimamuutuse, ohtlike haiguste leviku, toidutootmise raskuste ja ülerahvastatusega.

Ta lisas, et jõukad riigid, mis kümne küünega üritavad oma jõukusest kinni hoida, võivad tekitada isolatsiooni, kuid selline suhtumine viib läbikukkumise ja riigisise kaoseni. Neid riike, mis aga on avatud ja teevad koostööd, saadab edu.

Hawkingi sõnul võib «musta stsenaariumi» korral levida globaalne kaos nagu on näha mõnedes Hollywoodi filmides, kuid ta loodab, et seda ei juhtu.

Kommentaarid (1)
Copy
Tagasi üles