Millistes riikides on hilinemine lubatud, millistes mitte?

Inna-Katrin Hein
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: SCANPIX

Punktuaalsus on midagi, mis paljudele üle jõu käib, eriti veel ajastul, kus tehnoloogia võimaldab anda tead, kui jäädakse hiljaks.  

Maailma erinevates paikades on ajast erinevad arusaamad, kui ühes kohas peetakse pooletunnist hilinemist normaalseks, siis teises kohas on see solvav, edastab Daily Mail.

Hilinejatele sobib näiteks Mehhiko, kus pooletunnine hilinemine on aktsepteeritav, kuid ka Maroko, kus ei kergitata kulme ka selle peale kui tunde või isegi üks päev hiljaks jäädakse.

Samas peavad hilinejad olema ettevaatlikud Jaapanis, kus punktuaalsus on au sees ja kus kasvõi üheminutilist hilinemist peetakse solvanguks ja hilinejat ebausaldusväärseks. Sama kehtib ka Saksamaa kohta, kus tuleks kohutumisel kohal olla kümme minutit varem ning Lõuna-Korea kohta, kus hiljaks jäämine võrdub suure solvanguga.

Hiinas on normiks hilineda kümme minutit, kuid mitte üle selle.

Seevastu Malaisias on ajakäsitlus nihkega. Kui öeldakse, et jäädakse viis minutit hiljaks, siis tähendab see seda, et hiljaks saab jääda üks tund ja vabandada ei ole vaja. Sama kehtib ka Nigeerias, kus kohtumise aeg on tavaliselt ebamäärane. Kui lepitakse kokku kohtuda kell 13.00, siis tähendab see seda, et kohtumine toimub kella 13.00 ja 14.00 vahel.

Saudi Araabias ei ole ajal tähtsust, sest seal saab samuti ilmuda kohtumisele hilinemisega  ning kella pidevat vaatamist ja punktuaalsust peetakse ebaviisakaks.

Ghanas on viisakas kohtumisele hiljaks jääda ja õigel ajal saabujaid peetakse kummalisteks.

Brasiilias saab samuti hiljaks jääda, kuid on üks erand, kui kasutakase fraasi «Inglise aeg». See tähendab, et siis tuleb olla punktuaalne.

Indias toimub samuti aja venitamine, kohale saab saabuda hilinemisega ilma, et keegi pahandaks.

Kreekas ei vaadata kella ja 30-minutiline hilinemine on lubatud, see kehtib kohalike, kuid mitte välismaalaste kohta.

Venemaal peetakse kannatlikkust vooruseks, kuid mitte ajalist täpsust. Välismaalastel tuleks Venemaal kokkusaamisel olla kohal õigeasegselt, kuid kui vene osapool ei ilmu õigel ajal, siis ei pruugi ta vabandada. 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles