Video: «Tantsib koos huntidega» indiaanlasest näitleja suri 97-aastasena

Inna-Katrin Hein
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
David Bald Eagle
David Bald Eagle Foto: SCANPIX

Kunagise menufilmi «Dances with Wolves» (Tantsib koos huntidega) põlisameeriklasest näitleja David Bald Eagle suri 97-aastasena.

Tuntud indiaanijuhi White Bulli, kes võitles USA väeüksustega legendaarses Little Bighorn lahingus 1876. aastal, lapselaps osales oma karjääri jooksul rohkem kui 40 filmis, edastab BBC.

Lõuna-Dakota ametnike teatel suri David Bald Eagle 22. juulil oma kodus Cheyenne Riveri reservaadis, kus peamiselt elavad Lakota hõimu liikmed.

Kuulus indiaanlane sündis 1919. aastal siuu hõimu reservaadis tipiis, vanemad andsid talle esmalt nimeks Wounded in Winter Beautiful Bald Eagle.

Ta osales Teises maailmasõjas võodeldes Itaalias Anzios ja sai kangelaslikkuse eest USA kõrge militaarautasu. Normandia dessandis sai indiaanlane haavata ja pärast paranemist hakkas tegelema muusikaga, olles bändis Cliff Keyes Big Band trummar.

Bald Eagle tegeles samuti professionaalse tantsimisega, kuid loobus sellest, kui ta partner ja abikaasa Penny Rathburn autoõnnetuses hukkus. Mees otsustas lüüa läbi Hollywoodis ja see õnnestus.

Ta õpetas vesternites mänginud näitlejaid, kaasa arvatud John Wayne`i ratsutama ja relva kasutama ning oli ka staar Errol Flynni kehadublant.

1950. aastate lõpul osales ta rodeol, mille Euroopa turneel Belgias olles kohtus oma teise naise Joseega.

Ta töötas edasi ka näitlejana ja temast sai aastakümneteks Lõuna-Dakota turismireklaamide üks reklaamnägusid.

Bald Eagle ei unustanud oma hõimu ja võitles nende õiguste eest, ta valiti 2001. aastal Ameerika Ühendriikide põlishõimude juhiks.

97-aastasena surnud indiaanlse viimaseks filmiks jäi «Neither Wolf Nor Dog», mille esilinastus oli möödunud kuul Šotimaal Edinburghi filmifestivalil.

Matusebüroo Rooks Funeral Home teatel maetakse Bald Eagle 29. juulil pärast traditsioonilist neli päeva kestvat leina Black Hillsi surnuaiale.

1990. aasta menufilmis «Tansib koos huntidega» mängis peaosa Kevin Costner, Bald Eagle kehastas selles filmis siuud. 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles