Rootsi meremudast leiti aromaatset 340-aastast juustu

Inna-Katrin Hein
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Roquefort´i juust
Roquefort´i juust Foto: SCANPIX

Rootsi Kalmari muuseumi teadlaste teatel leiti legendaarse laeva Kronan vraki juurest aromaatset üle 300 aasta vanust juustu.

Sukeldujad sukeldusid Ölandi saare juures asuvale vrakile sellel kuul, tuues teiste objektide seas pinnale tinapurgi, mis oli merepõhjas, edastab The Local.

«Arvasime kohe, et selles võib olla mingi piimatoode, eeldatavalt juust. See juust meenutab koostiselt teralist Roquefort`i. Kuna purk oli pikka aega jahedas merevees mudas, siis on toiduaine võrdlemisi hästi säilinud hoolimata, et see jõudis sinna 340 aastat tagasi,» teatas Kalmari maakonna muuseumi esindaja Lars Einarsson.

Einarssoni sõnul on vanal juustul tugev lõhn, kuid selles on tunda lisaks tavapärasele juustulõhnale ka pärmilõhna.

«Lõhn on suurepärane, nagu mõnel eksootilisel toidul. Samas ma ei taha seda juustu maitsta,»  teatas teadur.

Einarsson ja ta kolleegid esiltlesid Kronani vrakileide sel teispäeval meediale, lisaks juustule leiti 14 kuldmünti ja teemantsõrmus.

Rootsi kuningliku leevastiku alus Kronan uppus 1. juunil 1676 vahetult enne lahingut Rootsi ja Taani-Hollandi ühislaevastike vahel. Ajaloos tuntakse seda kui Lõuna-Ölandi lahingut.

Kronanilt pääses eluga 80 meest, kuid 800 või rohkem hukkus koos alusega.

Kronani juurde tehtud sukeldumistelt on alates 1980. aastast, mil vraki asukoht kindlaks tehti, toodud pinnale üle 20 000 eseme, kaasa arvatud pardal olnu kolju, milles on alles osa ajust.

Teadlased kavatsevad juulis Kronani juures leitud juustu uurida laboris, et teha kindlaks selle koostis. Samas annab see juust detaile, milline oli elu 17. sajandi Rootsis. 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles