India teadlaste arvates on prussakapiim uus supertoit

Inna-Katrin Hein
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Prussakas
Prussakas Foto: SCANPIX

India teadlaste sõnul saab tulevikus pöörata selja senistele supertoitudele nagu kinoa ja  açai-marjad ning hakata tarbima hoopis prussakapiima, kuna selles on unikaalseid valke ja see on neli korda toitvam kui lehmapiim.

Seda piima annavad Diploptera punctata prussakad, mille esindajad on ebatavalised selle tõttu, et nad on poegijad, edastab Indian Times.

Uuring näitas, et need prussakad on nagu imetajad, sest toidavad oma järglasi piimaga, milles on valgukristalle.

Uurija Sanchari Banjeere teatel sisaldavad need kristallid mitmeid valke, rasvu ja suhkruid, kuid ka tähtsaid aminohappeid.

India teadlased uurisid laboris prussakapiima tootvaid geene. Samas õnnestus neid kristalle luua laboritingimustes katseklaasis. Seega ei saa välistada, et tulevikus on meie toidulaual uus piim, prussakapiim.

Teadlased teevad veel kaitseid, et teada saada, kuidas neid kristalle suures koguses tootma hakata.

Juba varem on uurijad soovitanud tähelepanu pöörata putukatele, kes sobivad söömiseks. «Prussakaliha» on sobiv ka selle poolest, et selles on neli korda rohkem valku kui punases lihas.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles