Leedus asuvas endises koonduslaagris korraldatakse pidusid ja pulmi

Inna-Katrin Hein
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Leedus asuv 19.sajandi kindlus, kus Teise maailmasõja ajal oli koonduslaager
Leedus asuv 19.sajandi kindlus, kus Teise maailmasõja ajal oli koonduslaager Foto: Wikipedia.org

Leedus Kaunases Žaliakalni piirkonnas asuvas kunagises kaitsekindluses, mida kasutati ka koonduslaagrina, on hakatud korraldama pidusid ja pulmi.

Kaitsekompleksi ajalugu ulatub tagasi 1882. aastasse, kuid selle paigaga on seotud ka ajaloo tume pool, sest seal asus Teise maailmasõja ajal koonduslaager, kus kaotas elu umbes 5000 juuti, edastab Daily Mail.

Kaitsekindluse ehitised ja maa ostis 2009. aastal ära Leedu sõjaajaloo keskus, mis nüüd paika rendib sündmuste, konverentside, pidude ja pulmade korraldamiseks.

Leedu holokausti mälestamise grupi arvates on pidutsemine paigas, kus kunagi hukkus sadu inimesi, mõnitav ja šokeeriv.

19. sajandist pärit kaitsehitis on samas muuseum, mida saab külastada. Täiskasvanutele maksab pilet 3,50 eurot ning õpilastele, üliõpilastele, eakatele ja erivajadustega inimestele 1,75 eurot. Tellida saab giidi, kes räägib paiga ajaloost.

Sõjaajaloo keskuse lehekülje kohaselt on niinimetatud Seitsmes kindlus suurepärane ja unikaalne peo- ja konverentsipaik, milles on näha mitmeid ajalooperioode.

Keskus korralab näiteks lastele militaarteemalist sünnipäevapidu, mis maksab 115 eurot. Veel pakutakse üks nädal kestvat lastelaagrit 7 – 14-aastastele lastele, kus lastele õpetatakse uusi oskusi.

Mitmed juudiorganisatsioonid peavad pidude pidamist Leedu alal olnud koonduslaagris ebasündsaks ja on küsitud, et miks Leedu valitsus seda ei takista.

Seitsmendast kindlusest sai koonduslaager 1941. aastal, seal tapeti 1942. aasta suvel umbes 95 protsenti Leedus elanud juutides.

Tapetute jäänused leiti 2011. aastal kui kindlust renoveeriti ja ümber ehitati. Nüüd on seal hauatähis. 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles