Ajaloolase arvates oli Jeesus roomlaste väljamõeldud propagandategelane (1)

Inna-Katrin Hein
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Jeesuseks kehastunud isik
Jeesuseks kehastunud isik Foto: SCANPIX

Ameeriklasest piibliajaloolase Joseph Atwilli arvates mõtlesid Vana-Rooma juhid Jeesuse välja, et vaesemat rahvakihti kontrolli all hoida.

Atwilli teatel on tal tõendeid, et Uues Testamendis kirjeldatud Jeesus on lihtsalt suur vale, mida on sajandeid korratud ja korratakse edasi, kirjutab seeker.com.

 Joseph Atwill avaldas raamatu «Cesar´s Messiah: The Roman Conspiracy to Invent Jesus» (Keisri messias: Jeesuse väljamõtlemise taga on Rooma vandenõu).

Raamatu kohaselt ei saanud kristlus algust kui religioon, vaid Vana-Rooma võimude propaganda, mille abil hoiti Rooma impeeriumis inimmasse kontrolli all. Inimmass võttiski Jeesuse omaks, kuid hiljem tekkis roomlastel probleem, kuna Jeesuse kultus hakkas keisrivõimu varjutama.

Atwilli ateistlikus suhtumises Jeesusse ja kristlusse ei ole midagi uut, sest juba 1844. aastal teatas revolutsionäär Karl Marx, et religioon on masside uimasti. Ajaloost on teata mitmeid skeptikuid, vabamõtlejaid, ateiste, agnostikuid ja teisi kahtlejaid, kes kõik on religiooni pidanud valeks ja küsitavaks.

Atwilli väide põhineb andmetel, mis pärinevad esimesest sajandist pKr Juudamaalt, mis oli siis osa Rooma impeeriumist (praegu Iisrael ja Palestiina) ja Uuest Testamendist.

«Kõik faktid näitavad, et Jeesus mõeldi välja ja seda tehti keiser Titus Flaviuse biograafia põhjal. Jeesus liigub aladel, kus toimusid selle keisri käsul mitmed Rooma sõjaväe militaaroperatsioonid,» on Atwill seisukohal.

Atwilli teooriat peetakse intrigeerivaks, kuid on ka neid, kes on selle suhtes skeptilised.

«Me ei pruugi kunagi saada teada, kas Jeesus oli olemas või on ta väljamõeldis. Tema kohta on palju erinevaid lugusid, millest osasid on raske uskuda või lood on omavahel vastuolus,» teatas üks skeptikutest, raamatu «Source of the Jesus Tradition» (Jeesuse legendi allikas) autor Ronald Lindsey.

Ta lisas, et alati on neid, kes usuvad religiooniga seotut ilma, et midagi kahtluse alla seaks. Kuid on ka neid, kes arvavad, et Jeesus on väljamõeldud tegelane, müüt või pettus ja seega võib olla tõde kuskil vahepeal ehk osa Jeesuse-lugudest on mingil määral tõde, ülejäänud aga propaganda.

Religiooniajaloolased on pikka aega otsinud tõendeid piiblis ära toodud imede kohta, alates Noa laevast kuni Torino surilinani. Iga paari aasta tagant avaldatakse uus teooria Jeesuse kohta ning selliseid teooriaid on sadu.

Isegi teaduskanalid on näidanud dokumentaalfilme, milles väidetakse, et Rooma impeeriumi alal Juudamaal elanud Jeesus oli reaalne isik, kes astus vastu roomlaste türanniale. Pinnale on ilmunud ka iidseid  Jeesusega seotud kirjutisi, kuid need on aastatepikkuse uurimise järel kuulutatud võltsinguks. 

Kommentaarid (1)
Copy
Tagasi üles