Prantsusmaal hoiatati puhkajaid vöötoravate eest, kellel on puukborrelioos

Inna-Katrin Hein
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Vöötorav
Vöötorav Foto: SCANPIX

Prantsusmaa meedia teatel ohustavad puhkajaid vöötoravad, kes on puukide vahendusel nakatunud puukborrelioosi.

Vöötoravad olid kümmekond aastat tagasi populaarsed lemmikloomad, kuid Euroopa metsades on nüüd palju selle liigi esindajaid, kes võivad inimesele ohtlikud olla, edastab The Telegraph.

Prantsuse juhtivad päevalehed hoiatasid metsaadel laagripaikades ööbijaid, matkajaid ja piknike pidajaid nende triibulise karvkattega näriliste eest, kes võivad ohtlikku puukborrelioosi levitada. Lisati, et Prantsuse valitsus on ohu suhtes «silma kinni pigistanud».

Vöötoravad on jõudnud La Manche´i väina alt kulgeva raudteetunneli kaudu ka Lõuna-Inglismaale. Kuid kui oravad, kes samuti puukborrelioosi levitada võivad, on arad ega suhtle eriti inimestega, siis vöötoravad inimesi ei võõrasta.

2007. aastal jõudis vaatajateni film «Alvin and the Chipmunks» ning pärast seda muutusid vöötoravad lemmikloomadena populaarseks. Kuid nüüdseks on paljud vöötoravatest tüdinenud ja neid on viidud loodusesse, kus nad on paljunenud.

Prantsusmaa pealinna Pariisi ja Versaille`piirkonna metsaaladel oli kahe aasta tagustel andmetel üle 10 000 vöötorava. Prantsusmaal kokku on umbes 12 vöötoravakolooniat, milles võib elada kuni 150 000 isendit.

Prantsusmaal on viimase paari aastaga kasvanud puukborellioosi haigestumise juhtumid. Kui 2013. aastal oli neid 10 000, siis 2015. aastal juba 27 000.

Puukborellioosi nakkuse on saanud mitmed kuulsused, kaasa arvatud muusik Kris Kristofersson, kelle haigust peeti varaseks Alzheimeri tõveks, laulja Avril Lavigne, USA ekspresident George Bush ning näitlejad Ben Stiller, Alec Baldwin ja Jamie Lynn Sigler.

Wikipedia: Lyme'i tõbi ehk Lyme'i borrelioos ehk puukborrelioos on nakkushaigus mida põhjustavad mõned borreelia (Borrelia) perekonna bakterid ja millesse loomad võivad nakatuda puukide vahendusel.

Lyme'i tõbe ehk puukborrelioosi esineb peamiselt imetajatel, sealhulgas inimestel ja lindudel.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles