Merevaiguturism Eestis: petuskeem, millega teenitakse tuhandeid eurosid? (7)

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Merevaigust tehtud ehted.
Merevaigust tehtud ehted. Foto: Peegel

Tallinna vanalinnas asub ligi poolsada merevaigupoodi. Kas tegu on Eesti rahvusliku aardega või lihtsalt viisiga turistide pealt magusaid rahasummasid teenida?

Miks turistid ostavad merevaiku just Eestist ja kas see on tõesti meie rahvuslik aare? Siinjuures kõigile teadmiseks, et tööstusliku merevaigu leiukohti Eestis pole ja merevaik, mis meil siin müügil on, on pärit Leedust või Kaliningradist.

Selgus, et kohalikud hinnad on lausa šokeerivad ja poes «Seitsmeste uudiste» reporteril filmida loomulikult ei lubatud. Näiteks väike merevaigust talisman, mis on mõeldud kaelas kandmiseks, maksab 1 600 – 35 000 eurot. Kaela riputatav väike merevaigutükk maksab keskmiselt 6500 eurot. 

Kõige odavamad sõrmused algavad 150 eurost ja odavaimad kõrvarõngad maksavad 750 eurot. Valdavalt on hinnad siiski tuhandetes eurodes. 

USA turist Bruno rääkis, et teab siin müüdava merevaigu kohta vaid niipalju, kui ta laevalt leiduvatest brošüüridest luges ehk et Eestis leidub väga erilisi kive. «Giid rääkis ka ühest merevaigupoest, kui sellest möödusime. Ta ütles, et merevaik on väga väärtuslik. Ja et me võime merevaiku sellest poest ostma minna. Ja see oligi kõik,» lisas mees.

Foto: SCANPIX

«See on tõsi, et juba laevadel hakkab see turistide ajupesu pihta üsna varakult. Räägitakse, et merevaik on nii vana ja sitikad on sees ja et seda on nii rohelist kui punast ja kollast ning musta. Ja turistid arvavad, et see tuleb kõik Eestist,» ütles gemmoloog Heli Kuulman.

Ta lisas, et küsimus pole aga niivõrd selles, kas see merevaik tuleb Eestist, Lätist või Leedust, kuivõrd selles, mida siin antiikse ja autentse merevaigu pähe müüakse ning kas see on tegelikult ka töödeldud, värvitud ja sipelgatega.

Vaata videost, milline näeb välja õige merevaik!

Foto: TFW
Kommentaarid (7)
Copy

Märksõnad

Tagasi üles