Prints Harry kahetseb, et ta ei rääkinud, kuidas ema surm teda puudutas

Inna-Katrin Hein
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Prints Harry
Prints Harry Foto: SCANPIX

Briti prints Harry kahetseb, et ta ei rääkinud varem oma ema, printsess Diana surmast avalikult ja sellest, kuidas ema kaotus ta elu mõjutas.

Nüüd 33-aastane Harry oli 12-aastane, kui ta ema hukkus 1997. aasta augustis Pariisis autoõnnetuses, edastab The Telegraph.

Harry vanem vend, prints William oli siis 15-aastane, kuid ka tema jaoks oli ema kaotamine raske. Nii William kui Harry ei ole aastate jooksul ema surma teemat just palju puudutanud, pigem vaikinud ja hoidnud tundeid-mõtteid endale.  

Harry andis oma ema Diana surma teemal intrevjuu Kensingtoni palees toimunud vaimse tervise teemalise heategevussündmuse raames.

Sündmusel osales mitmeid kuulsaid spordistaare, keda vaimse tervise probleemid või lähedase surm on ühel või teisel ajal kimbutanud. Näiteks eksjalgpallur Rio Ferdinand, kes kaotas möödunud aastal oma naise ja küsis prints Harrylt, et kuidas ema kaotus teda mõjutas. Ta põhjendas, et tema kolm last jäid emata ja Harry on lapsena kogenud emast ilmajäämist.  

Harry sõnul ta kahetseb, et ei rääkinud kohe ema surmast avalikkuses, vaid esmakordselt alles 28-aastasena.

«Pidasin kaotusest rääkimist nõrkuseks, kuid see ei ole nõrkus. Tuleb tunnistada oma tundeid ja neid läbi elada,» teatas prints.

Rio Ferdinandi sõnul ta mõistab Harryt ja ta rasket kogemust ning ta sai temalt häid näpunäiteid leinaga toimetulekuks.

Harry sõnul ei ole inimesed robotid ja igaühte võib tabada mingil ajal tasakaalutus, vaimse tervise probleemid ja depressioon.

«Ei ole vahet, kas oled kuninglikust perest, sõdur, tippsportlane, meeskonnasportlane, ema, isa või laps. Meil kõigil on tunded ja me kogeme raskeid aegu,» nentis Harry.

Briti prints Harry õppis Etoni kolledžis ja Sandhursti kuninglikus sõjaakadeemias, nüüdseks on tal kapteni auaste. 2008. aastal oli ta Briti vägede koosseisus 77 päeva Afganistanis.

Oma ema, printsess Diana jalajälgedes astuv Harry tegeleb rahvusvahelise heategevusega, eriti südamelähedane on talle Aafrika,  kus ta osaleb HIV-viiruse ja aidsi ennetustöö projektides.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles