Armeeniasse kerkib maailma suurim jeziidide tempel

Inna-Katrin Hein
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Jeziidide üks templeid Põhja-Iraagis Dahukis
Jeziidide üks templeid Põhja-Iraagis Dahukis Foto: SCANPIX

Armeeniasse Aknalichi kerkib maailma suurim jeziidide tempel, milles on lisaks kirikuosale ka muuseum, konverentsikeskus ja ususeminar.

Quba Mere Diwane nime kandev ehitis, mis ehitatakse pealinnast Jerevanist 35 kilomeetri kaugusele, on jeziidide rõhumise ja tapmise vastane sümbol, edastab The Guardian. 

Seitsme kupliga tempel, milles on ka 200-ruutmeetrine pühakoda, ehitatakse Armeenia graniidist.

Järgmisel aastal valmiva ehitise taga on jeziidist ärimees Mirza Sloian, kes resideerub ja tegutseb Venemaal Moskvas.

«See tempel ühendab jeziide, kes elavad maailmas hajutatult. Vajame seda pühapaika, et säilitada oma kultuuri ja identiteeti tulevastele põlvedele,» teatas jeziidide  globaalse organisatsiooni Ühendkuningriigi haru esindaja Ahmed Burjus.

Ta lisas, et Armeeniasse Aknalichi rajatav tempel ei hakka varjutama jeziidide kõige pühamat templit, mis asub Põhja-Iraagis Lalishis 60 kilomeetri kaugusel Mosulist.

Jeziidid teevad võimalusel vähemalt ühe korra elu jooksul plaverännaku Lalishi.

Jeziidide ülemaailmse organisatsiooni asepresident Khdr Hajoiani sõnul on ainult üks kõige püham paik ja see on Lalish.

Jeziidid on Armeenias suurim vähemugrupp, keda on seal umbes 35 000. Osa neist on välja rännanud paremate töö- ja elutingimuste tõttu, eelkõige Venemaale.

Jeziidid pärinevad Ida-Türgist ja Põhja-Iraagist, kuid suur osa neist pidi oma põhilistelt elualadelt lahkuma juba Ottomani impeeriumi võimu ajal. Jeziidid kirjeldavad endid kui 72 genotsiidi üle elanud rahvast.

Kõige hiljutisem genotsiid nende kallal leidis aset  2014. aastal Põhja-Iraagis, kus äärmusrühmituse Islamiriik võitlejad tapsid Sinjaris tuhandeid jeziide, röövisid jeziidi naisi ja tüdrukuid seksiorjadeks, sundisid jeziide omaks võtma islami usku ja ajasid umbes 50 000 neist mägedesse lõksu.

ÜRO uurimiskomisjon teatas juunis, et Islamiriik pani Põhja-Iraagis toime jeziidide vastase genotsiidi. Tuhanded jeziidid põgenesid Türki, kuid osa ka Euroopasse.

«Põgenikest jeziididel ei ole põgenikelaagrites elades just palju lootust, neil on psühholoogilisi ja kehalisi probleeme, neil ei ole tööd,» teatas jeziidide esindaja Burjus.

Ta lisas, et kõige enam on jeziididest põgenikke Saksamaal, kuid nii seal kui teistes Euroopa riikides peetakse neid kurdideks.

Jeziidide usk on segu zoroastrianismist, kristlusest ja islamist. Islamiriik kiusab neid ja tapab, kuna peab neid usutaganejateks.

Pilti vaata siit. 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles