Müncheni tulistaja Sonboly oli depressioonis ja kiusatud teismeline (1)

Inna-Katrin Hein
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Müncheni Olympia Einkaufszentrumi ostukeskuse juures mälestatakse hukkunuid, küünalde seas küsimus «Miks?»
Müncheni Olympia Einkaufszentrumi ostukeskuse juures mälestatakse hukkunuid, küünalde seas küsimus «Miks?» Foto: SCANPIX

Saksamaal Münchenis ostukeskuses ja McDonald'si söögikohas tule avanud David Ali Sonboly oli koolis kiusatud ja depressioonis teismeline, kellele võis eeskujuks olla Norra massimõrvar Anders Behring Breivik.

Saksa prokuröride sõnul leiti 18-aastase poisi magamistoast mitmeid massimõrvale viitavaid dokumente, mille seas oli ka analüüsiv raamat õpilaste korraldatud veresaunadest, edastab The Telegraph.

Tegemist oli ameeriklasest psühholoogi Peter Langmani raamatuga, milles ta analüüsis USA koolides toime pandud massitulistamisi ja nende tekkepõhjuseid.

Samuti mängis saksa noormees vägivalda sisaldavaid arvutimänge, nende seas oli ka «Call of Duty».

Psühholoog Langman kommenteeris pärast Müncheni tulistamist, et Sonboly kasutas tema raamatus olevat infot negatiivsel viisil. Tema eesmärgiks oli selle teosega hoiatada inimesi ja takistada rünnakuid.

Müncheni politsei teatel olid tulistajal lisaks Langmani raamatu saksekeelsele versioonile ka materjali 2009. aasta Saksamaa Winnendeni koolitulistamise ja Norra massimõrvari Breiviki, kes tappis 77 inimeste, tegevuse kohta.

Sonboly kutsus enne tulistamist inimesi Facebooki vahendusel McDonald'sisse, kuna seal pakuti tasuta hamburgereid.

Saksa meediale jäi silma, et Müncheni juhtum leidis aset täpselt viis aastat pärast Breiviki rünnakuid Oslos ja Utøya saarel Tööpartei noortelaagris.

Politsei sõnul on Sonbolyl Breivikuga sarnaseid jooni, mõlema eesmärgiks oli tappa, hirmu tekitada ja kaost külvata. Samas olid mõlemad keskklassi heast perekonnast.

Saksa-Iraani kodakondsusega Sonboly elas Müncheni eeslinnas Maxvorstadis korrusmajas, kus peamiselt elavad heal järjel immigrandid. Saksa siseministri Thomas De Maziere`i teatel saabusid noormehe vanemad Iraanist Saksamaale 1990. aastate lõpul ja nüüdseks on nad «jalad alla saanud».

Prokuröride teatel oli vanematele nende poja korraldatud tapmine suureks šokiks ja selle tõttu ei saanud politsei neid kohe üle kuulata.

Uurimine näitas, et Sonboly sai psühhiaatrilist ravi, kuna tal diagnoositi depressioon ja ärevus. On teada, et ta ei olnud koolis kuigi populaarne ja teda kiusati umbes seitse aastat, enne kui ta ostukeskuses tule avas. Samuti ei leidnud ta sotsiaalmeedias sõpru, kuna ta ründas seal neid, keda pidas endale ohuks. Klassikaaslaste teatel ähvardas Sonboly nad kõik tappa.

Sonboly avas 22. juulil tule Münchenis asuvas McDonad'sis ja Olympia Einkaufszentrumi  ostukeskuses, tappes üheksa inimest ja haavates 35. 

Kommentaarid (1)
Copy
Tagasi üles