Oliver Stone: «Pokémon Go» esindab «jälgimiskapitalismi», mis võib viia totalitarismini

Inna-Katrin Hein
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Oliver Stone
Oliver Stone Foto: SCANPIX

Ameeriklasest režissöör Oliver Stone kritiseeris nutitelefonide mängurakendusi, mis võimaldavad inimeste kohta teavet korjata.

Stone esines San Diegos Comic-Con sündmusel, kus ta esiltles endisest luureanalüütikust ja andmelekitajast Edward Snowdenist tehtud filmi, võttes kõne alla ka uue menumängu «Pokémon Go», mis on tema arvates rünnak inimeste privaatsusele, olles osa «jälgimiskapitalismist», edastab The Guardian.

Tuntud režissöör on seisukohal, et «Pokémon Go» ja teised samasugused mängud võivad lõpuks viia totalitarismini.

«Nutitelefonimängud annavad võimudele võimaluse jälgida inimeste elu. See, mis nutimaailmas toimub, on rünnak inimeste privaatsusele uuel tasandil,» sõna Stone.

Ta jätkas, et nende rakenduste taga olevad firmad teenivad suurt raha sellega, et jagavad andmeid inimeste harjumuste, eelistuste ja käitumise kohta.

«See on «jälgimiskapitalism», mille abil luuakse uut ühiskonda, millest lõpuks võib saada globaalne totalitarism,» teatas režissöör.

«Pokémon Go» on nutitelefoni virtuaalsuse-reaalsuse segumäng, mille rakendust saab laadida tasuta.

Stone on praegu Hollywoodis persona non grata, sest mitte ükski Hollywoodi stuudio ei nõustunud tegema filmi NSA endisest analüütikust Edward Snowdenist, kellest sai andmelekitaja ja kes elab juba paar aastat Venemaal.

Stone'i toetasid selle linateose tegemisel Saksa ja Prantsuse filmistuudiod.

Sügisel vaatajateni jõudvas filmis mängib peaosa Joseph Gordon-Levitt.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles