Harry Potter võib takistada Donald Trumpi presidendiks saamist?

Inna-Katrin Hein
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Daniel Radcliffe Harry Potteri rollis
Daniel Radcliffe Harry Potteri rollis Foto: SCANPIX

Briti kirjaniku Joanne Kathleen Rowlingu «Harry Potteri» raamatud ja USAs nende järgi tehtud filmid on väga populaarsed, kuid uuring näitas, et kui need raamatud on ameeriklasest valija lemmikud, ei taha ta Trumpi presidendina näha.

Kriitikute sõnul reklaamib «Harry Potteri» raamatusari sallivust ja autoritaarsusele vastu hakkamist, edastab independent.co.uk.

Oht, et karmisõnalisest ärimehest ja meediategelasest, kes on vabariiklaste presidendikandidaat, võib saada president, on pannud osa ameeriklasi mõtlema kodumaalt lahkumisele.

Pennsylvania ülikooli uurimine näitas, et inimestel, kellele meeldivad «Harry Potteri» raamatud, on Trumpi suhtes madalam hinnang.

Uurijate teatel tähendab see seda, et poissvõluril Harry Potteril on teoreetiline võimalus takistada Donald Trumpil USA presidendiks saada.

«Ameeriklastele, kellele meeldib Harry Potter, ei meeldi Donald Trump. See kehtib erinevas vanuses, erineva hariduse ja poliitiliste arusaamadega inimeste kohta,» teatasid sotsiaalteadlased.

Pennsylvania ülikooli uuring kandis briljantset pealkirja «Harry Potter and the Deathly Donald» ning selles küsitleti 2014. ja 2016. aastal 1142 inimest.

Küsitletutelt uuriti, kuidas nad suhtuvad surmanuhtlusse, piinamisse, islamofoobiasse ja seksuaalvähemuste õigustesse.

Hiljem küsiti veel, kuidas nad suhtuvad vabariiklaste presidendikandidaati Donald Trumpi ja tema seisukohtadesse.

Uuringut juhtinud teadlase Diana Mutzi teatel ilmnes, et mida rohkem küsitletu oli lugenud «Harry Potteri» raamatuid, seda madalamalt hindas ta Trumpi. Hinnata sai skaalal 0–100 ja «Harry Potter» eelistajad andsid mõnikord Trumpile vaid kolme.

Ta lisas, et küsitletud, kes olid «Harry Potteri» raamatusarja kõik seitse raamatut läbi lugenud, hindasid Trumpi kõige madalamalt.

««Harry Potteri» raamatusarjas on esikohal võrdsus, vendlus ja halva vastu astumine, Trumpi arusaamad on vastupidised. Ta tahab luua lõhet, vastuolusid ja vihkamist, kuid see ei meeldi ameeriklastele,» lisas uurija. 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles