Paarid, kes tarbivad koos alkoholi, on õnnelikumad

Inna-Katrin Hein
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: SCANPIX

Ameerika Ühendriikides tehtud uuring näitas, et kaua abielus olnud paarid, kellel on samasugused alkoholi tarbimise harjumused on õnnelikumad, kui need paarid, kellest vaid üks joob alkoholi.

Üle 50-aastaste paaridega tehtud uuringus ilmnes, et naised on vähem abieluga rahul kui nad peavad alkoholi jooma üksinda, kuna partner ei ole alkoholisõber, edastab Reuters.

Uuringu tegijate sõnul ei mängi rolli, kui palju partnerid alkoholi tarbivad, pigem see, et nad teevad seda koos või nad mõlemad loobuvad.  

«Me ei ärgita inimesi rohkem jooma või joomisharjumusi muutma. Pigem on tegemist sellega, et koos klaasikese võtmine lähendab paari ja nad on oma abieluga rohkem rahul,» selgitas Michigani ülikooli teadlane Kira Birditt.

Birditt rõhutas, et alkoholi koos tarbimine ei ole suhte puhul põhline, mis suhte heaks teeb, pigem ikka iseloom, suhtlemine ja harjumused.

Birditt ja ta kolleegid analüüsisid 2006 – 2016 kestnud uuringus 4864 abielupaari ja 2767 kooselupaari vastuseid alkoholi tarbimisharjumuste kohta.

Küsiti, et kui palju nad alkoholi joovad, mitmel päeval nädalas ja kui suures koguses.

Uuritud paarid olid keskmiselt olnud abielus 33 aastat ja kahel kolmandikul oli see nende ainus abielu.

Samuti vastasid nad küsimustele oma abielu kvaliteedi kohta, kaasa arvatud selle kohta, kas nende abikaasa on liiga nõudlik või kriitiline, kas nad saavad abikaasale loota ja kas abikaasa ärritab neid.

Uuringus paljastus, et üle poolte uuritud paaride puhul tarbisid alkoholi mõlemad partnerid, kuid mehed jõid rohkem kui naised.

Kui aga naised jõid alkoholi, kuid mees mitte, siis olid naised oma abieluga vähem rahul.

«Uuring näitas, et küsimus ei ole selles, kui palju alkoholi juuakse, pigem selles, kas üldse juuakse. Kui tarbib ainult üks partner, siis ollakse abieluga vähem rahul,» lisas Birditt.

Lisaks ilmnes, et partnerid mõjutavad teineteise harjumusi, ka joomisharjumusi.

See kehtib just pikka aega abielus olnud paaride kohta. Abieluga ollakse siis rohkem rahul, kui käitumismuster on sarnane. Näiteks üks partneritest lõpetab alkoholi joomise, siis tuleks lõpetada ka teisel.

Uuringus osalenute seas oli ka neid, kes jõid palju alkoholi. Selliseid mehi oli 20 protsenti ja naisi kuus protsenti.

«Alkoholiprobleemiga inimesed on erinevad, kuna alkoholiprobleem tekitab iseenesest suuri suhtemõrasid. See on tähtis teave, mida ei saa tähelepanuta jätta,» nentisid uurijad. 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles