Kuu ühe suurema kraatri tekitas protoplaneedi suurune asteroid

Inna-Katrin Hein
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kuu Mare Imbriumi ala
Kuu Mare Imbriumi ala Foto: Wikipedia.org

Ameerika Ühendriikide Browni ülikooli teadlaste teatel tekitas Kuu ühe suurema kraatri asteroid, mille diameeter oli üle 250 kilomeetri.

Suur asteroid kukkus Kuule 3,8 miljardit aastat tagasi tekitades Mare Imbriumi (Vihmameri), mida tuntakse ka Kuumehe parema silmana, edastab BBC.

Uus uurimine näitast, et nimetatud asteroid oli varemarvatust kolm korda suurem ja kokkupõrke tagajärjel tekkinud osad jõudsid Maale.

Browni ülikooli teadlase Peter Schultzi sõnul oli see asteroid nii suur, et seda võib pidada planeedi algmeks ehk protoplaneediks, millest õigete tingimuste juures oleks saanud planeet.

«Uuringu eesmärgiks oli tõendada, et asteroidid ei ole alati väiksed, vaid paljud neist andsid protoplaneedi mõõdu välja. Sellistega kokkupõrked olid katastroofilised,» teatas teadlane.

Teadlased tegid Imbriumi kraatrist, mille diameeter on üle 1200 kilomeetri arvutimudeli, mis näitas, et selle tekitanud kosmiline keha pidi olema suur.

Schultz ja ta kolleegid tegid sellest sündmusest laboris katse, mis kinnitas protoplaneedi suuruse asteroidi ja Kuu kokkupõrget. Teadlased kasutasid oma katses hüperkiirusrelva, millest tulistati välja metallkerasid, mis liikusid üle 22 000 kilomeetri tunnis ja nendega tulistati kumerat alumiiniumplaati.

«Jäädvustasime selle kiirkaameratega, mis teeb miljon kaadrit sekundis,» teatas Schultz.

Pärast katset vaadati salvestist aegluubis, mis näitas kokkupõrgete ajal toimunut. Selle abil tehti kindlaks, kui suur oli asteroid, mis tabas Kuud.

«Saime juba varem aru, et see asteroid pidi olema suur, kuid katse näitas, et see oli arvatust suurem. Varasemate andmete kohaselt tekitas Imbriumi kraatri 80-kilomeetrine asteroid, tegelikult oli see kosmiline keha kolm korda suurem,» tõdes uurija.

Uurijate teatel liikus nimetatud asteroid umbes 70 000 kilomeetrit tunnis ning langes Kuule 30-kraadise nurga all.

Võimas kokkupõrge tekitas miljardeid tonne jääke, mis pärinesid nii asteroidilt kui Kuu pinnalt ning need lendasid Maa suunas. Sel ajal oli Kuu Maale lähemal kui praegu.

Schultzi sõnul juhtus see ajal, mil Jupiter ja Saturn liikusid meie päikesesüsteemis teise kohta.

«Tekkis kosmiline segadus, milles Jupiteri ja Marsi juures olnud asteroidid ja protoplaneedid hakkasid liikuma ning põrkasid oma teel nii mõnegi teise kehaga kokku,» teatas uurija. 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles