«Võsareporteri» teadusminutid: kuidas hoiduda kiirguse eest?

Elu24
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Võsareporter
Võsareporter Foto: Kanal 2

Seekordne Kanal 2 saade «Võsareporter» uuris, kuidas kaitsta end kiirguse eest.

Mustamäe vanahärra Magnold Selts soovis «Võsareporterile» ja Eesti rahvale meelde tuletada ühte tuntud tõsiasja, mida paljud siiski ei tea - mobiiltelefonist tuleva elektromagnetkiirguse eest võiks end igaks juhuks kaitsta.

«Tahtsin rääkida, kuidas kasutada mobiili nii, et see inimese aju vähem kahjutas,» selgitas Magnold, kes sai sõjakoolis spetsiaalse ettevalmistuse kiirguse alal.

Ameerika teadlased on nimelt välja selgitanud, et aju paremas pooles on osa, mis on mõjutatav elektromagnetkiirgusest. See ei tee küll ilmselt muud halba, kui et vanemas eas on mälu halvem.

Elektromagnetkiirguse mõõtmiseks on vanahärral lausa masin olemas ja see tõestas kohe, kuidas mobiilid kiirgavad. Selgus, et kõige suurem on kiirgus kutsuva tooni ajal ning sel ajal on targem telefon peast eemal hoida. Samas - kui vanem telefon kiirgas päris palju, siis uuem üldse mitte.

Mõõdiku viskas maksimumi ka otse teletorni juures, kuid sealsamas autosse istudes läks osuti jälle nulli.
 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles